Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Neformalno smo u vanrednom stanju, krvarimo, a sledi nam osam najtežih meseci“

  Od početka avgusta do 31. marta uslediće najtežih osam meseci dosad, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  „Do kraja marta, iako ga formalno ne uvodimo, je za nas u državi vanredno stanje“, naveo je Vučić gostujući na televiziji Pink.

  Razgovarao je sa Anom Brnabić i Sinišom Malim, i istakao da će od početka avgusta do 31. marta biti najtežih osam meseci za Srbiju dosad.

  Vučić kaže da Srbija na dnevnom nivou „krvari“ dva miliona evra za struju, jer zbog suše nema dovoljno vode za hidroelektrane Đerdap i Perućac.

  „Nemamo vode nigde. Nema vode u Đerdapu, nema vode na Perućcu, nema vode nigde. Cena struje je danas dostigla rekord na nivou Evrope, 540 evra po megavat satu. Naši ljudi plaćaju 40 do 41 evro, 14 puta manje“, rekao je Vučić i dodao da „smo preuzeli na državu veći deo toga“.

  Struja SKUPLJA od 1. septembra: Poznato i koliko tačno

  Kako je dodao, država ne krvari samo za struju, nego i za gas.

  „Mi smo jedina zemlja koja se odrekla, a svi su se grabili za silicijumom, terbijumom, a samo mi smo se odrekli svoje nafte. Mi ćutimo, gledamo kao tele u šarena vrata i pristajemo na sve što drugima odgovara“, rekao je predsednik.

  Mnogo je problema što se tiče struje i gasa, kazao je predsednik, mada kako je istakao mnogi problemi sa gasom su i rešeni, ističući da Srbija kupuje i gas koji ne ide po ruskoj ceni i da je 650 miliona evra do sada izdvojeno za gas koji se skladišti u Mađarskoj.

  Dva problema sa nabavkom uglja

  Kada je u pitanju ugalj, Vučić je rekao da uz pomoć Kine pokušavaju da nabave dva miliona tona uglja, a da je Srbija već kupila sve što je mogla u regionu.

  „Tu su dva problema. Jedan je novac, a drugi je ima li gde. Treba nam i Dunav da poraste, očekujem da to bude u septembru, da bi mogle barže da dođu. Kamionima uvozimo sve što možemo iz svih delova bivše Jugoslavije“, kazao je on.

  Naglasio je da Srbija još uvek ima dobru finansijsku stabilnost, ali da će sledeća godina biti najteža što se tiče vraćanja dugova i da će oni iznositi četiri milijarde evra, koji su, po njegovim rečima, nastali pre 10 godina.

  Vučić je rekao da država ne odustaje od povećanja penzija i plata u javnom sektoru, ali je dodao da će zbog aktuelne situacije možda morati da odloži neke infrastrukturne projekte za godinu-dve dana.

  Predsednik Vučić ubeđen: Građani su srećni i zadovoljni

  Izvor: Danas, Beta, N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE