Nedimović: Uskoro pomoć poljoprivrednicima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedimović: Uskoro pomoć poljoprivrednicima

  Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će početkom oktobra biti poznati detalji sveobuhvatnog seta mera za pomoć poljoprivrednicima za otklanjanje posledica suše.

  Nedimović je za Radio-televiziju Srbije kazao da je zavšrena procena štete od suše i da nema bojazni da će doći do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda.

  “Imamo realan problem sa sojom, koju ćemo morati i da uvozimo, jer nema dovoljno kvalitetne soje za domaće potrebe. Kukuruza ima za domaće potrebe, a biće ga i za izvoz. Što se tiče drugih ratarskih kultura, voćarskih i povrtarskih, biće svega u dovoljnim količinama za naše potrebe i za izvoz… Ne očekujemo nikakve poremećaje na tržištu”, rekao je resorni ministar.

  Naveo je da su pripremljene dve vrste mera za pomoć poljoprivrednicima – mere opšteg tipa namenjene svim poljoprivrednicima i ciljane mere namenjen pojedinim vrstama poljoprivredne proizvodnje koje su najviše ugrožene.

  “Imaćemo set mera koji će biti jedinstven i konzistentan… Najvažnije je da se jesenja setva obavi kako treba. Sigurno će trenutna kiša pomoći da imamo što više i što kvalitetnije poljoprivredne proizvode”, kazao je Nedimović i dodao da niko ne može da očekuje da mu država sve kompenzuje.

  Nedimović je rekao i da će iduće nedelje biti objavljena rang lista za konkurs za podsticaj mladih na selu za koji je izdvojeno četiri miliona evra.

  On je kazao da se na konkurs Ministarstva poljoprivrede prijavilo 768 početnika u biznisu (startapova), a da će biti odobreno 680 projekata.

  Dodao je da je kriterijum za izbor projekata bio na bazi ekonomske isplativosti, kao i da država kroz konkurs želi da podstakne mlade na selu mladje od 40 godina da pokrenu svoj posao.

  “Oko 90 odsto prijavljenih ispunjava uslove… Iduće nedelje biće rang lista”, rekao je Nedimović.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE