Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedimović: Tone mesa vraćene iz Rusije posledica greške izvoznika

  Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je za N1 da, posle nedavnog vraćanja skoro 14 tona junetine iz Rusije, izvoz mesa u tu zemlju je 24. maja dozvoljen i „potpuno otvoren“.

  Tone mesa koje su vraćene u Srbiju su posledica, kako je objasnio, greške koju je napravio izvoznik.

  Kako je naveo, pojedinačnih problema sa Rusijom je bilo prethodnih godina, ali Srbija radi na popravljanju kvaliteta.

  „Svaka kompanija odgovara od trenutka otpreme iz Srbije, do mesta isporuke, i roba izađe bezbedno“, kazao je on i dodao da je zbog dugog puta moguće „svašta da se desi“.

  „Sve je usaglašeno sa Rusijom, i za prvih pet meseci 2017. izvoz je povećan“, dodao je Nedimović.

  Nedimović je rekao, povodom dolaska kompanije Tenis u Srbiju, da će se za desetak dana znati da li će tom proizvođaču mesa biti odobren zakup zemljišta na pet lokacija u zemlji.

  Govoreći o dolasku kompanije za preradu mesa „Tenis“, Nedimović je rekao da je taj nemački proizvođač aplicirao na javni poziv za zakup zemljišta na 30 godina, čija je analiza u toku, a da će za deset dana biti poznati njeni rezultati.

  Tenis je, dodao je, podneo pet zahteva, za preko deset hiljada hektara u pet različitih lokalnih samouprava. Lokacije koje su im posebno interesante su Kikinda i Zrenjanin, rekao je ministar.

  „Tenis je kompanja koja ima na raspolaganju tržište od šest hiljada kilometara, a dolazi u Srbiju i donosi tehnnologiju i genetiku. Mi nemamo dovoljnu količinu prasadi na Srbiji, sa njihovom tehnologijom imaćemo dovoljno materijala, i razvijati klaničnu industiju“, kazao je Nedimović gostujući u Pressingu.

  Nedimović je rekao da je prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu neće biti dozvoljena potpuna liberalizacija prodaje zemljišta i da će za strance biti zaustavljena.

  On je najavio da će se zakon o poljoprivrednom zemljištu menjati jer Srbija nije imala isti status kako i druge zemlje koje su pregovarale.

  „Jedini smo pristali na liberalizaciju, ali nismo bile spremni, restitucija nije gotova, i kako onda da liberalizujemo.. napraviće prelazni period dok ne budemo sigurni i na drugačiji način rešavamo to. Izmenićemo zakon i nećemo pustiti potupnu liberalizaciju zemljišta“, rekao je ministar.

  Izvor: N1

  Foto: N1 screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE