Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne znate šta tačno u firmi radi CIO ili COO? Evo objašnjenja

  U poslednjih par godina sve češće se viđaju i čuju skraćenice koje predstavljaju određena radna mesta, odnosno pozicije u firmama. Možda ste čuli – „On je CEO“, a trebalo vam je malo vremena da se setite da je taj neko izvršni direktor. Kod nekih drugih skraćenica, kao šti su CAO, CIO ili CTO možete samo da pitate – „Molim?“.

  BIZLife vam donosi odgovore na pitanja šta znače skraćenice CEO, COO, CCO, CMO i šta oni rade.

  CEO – Chief executive officer

  Izvršni direktor, odgovoran za nadgledanje aktivnosti cele kompanije, njemu svi podnose izveštaje.

  Njegove odgovornosti su da osmišljava kratkoročne i dugoročne strategija, raspoređuje zaduženja, delegiranje, koordiniše izvršenje zadataka itd.

  COO – Chief operations officer

  Operativni direktor upravlja kompanijom na dnevnom nivou.

  On je zadužen da dizajnira i implementira poslovne strategije, planove i procedure, da postavlja sveobuhvatne ciljeve za performanse i rast, da vodi zaposlene da podstiču maksimalne performanse i posvećenost itd.

  CFO – Chief financial officer

  Finansijski direktor, zadužen za nadzor finansijskih aktivnosti, planiranje finansija i upravljanje rizicima, za tok novca i analizu podataka.

  Odgovornosti finansijskog direktora su upravljanje računovodstvom, ljudskim resursima, odnosima sa investitorima, pravnim, poreskim i trezorskim odeljenjima, sastavljanje periodičnih planova novčanih tokova, sastavljanje izveštaja o izvršenim stavkama planova, analiziranje izveštaja…

  CTO – Chief technology officer

  Tehnički direktor ili šef tehničkog odseka, čiji je fokus na naučnim i tehničkim problemima.

  On mora da učestvuje u ključnim odlukama kao član izvršnog menadžment tima, održava bliske odnose sa svim članovima rukovodnog tima, nadgleda sisteme transakcija kompanije…

  CIO – Chief information officer

  Direktor informacionih tehnologija, odgovoran za IT i računarske sisteme neophodne za funkcionisanje preduzeća.

  Njegove odgovornosti su pružanje saveta i pomoći višim rukovodiocima u vezi sa nabavkom i upravljanjem IT, razvijanje, održavanje i olakšavanje implementacije zdrave i integrisane IT  strukture, promovisanje efikasnog dizajna i rada svih većih IRM procesa za agenciju, uključujući unapređenje radnih procesa.

  CAO – Chief administrative officer

  Direktor administracije – nadgleda finansijske, administrativne i marketinške poslove.

  On obezbeđuje ulaz u poslovno i strateško planiranje, postavlja ciljeve za odeljenja i pojedinačne menadžere, sarađuje sa kolegama radi implementiranja politike, organizuje koordiniše interne poslove itd.

  CRO – Chief risk officer

  Direktor za rizike, zadužen za upravljanje rizicima i mogućnostima kompanije.

  Negova zaduženja su održavanje registra rizika zasnovanog na važećim zakonima i propisima, šemama prevare i AML razmatranjima, održavanje inventara unutrašnjih kontrola i mapiranja ključnih oblasti rizika, praćenje napretka pomoću interne revizije, samotestiranja ili kontrole…

  CCO – Chief creative officer

  Kreativni direktor u kreativnim ili dizajnerskim industrijama – zadužen je za upravljanje kreativnim timom.

  On je zadužen za usmeravanje kreativnog proizvoda kompanije, razvijanje strategije umetničkog dizajna koji definiše brend kompanije, stvaranje jedinstvenog imidža kompanije i isporučivanje prepoznatljivog dizajna potrošačima…

  CMO – Chief marketing officer

  CMO je direktor marketinga, a njegove odgovornosti su planiranje marketinških ciljeva, sprovođenje marketinških planova i programa, istraživanje, analiziranje i nadgledanje finansijskih, tehnoloških i demografskih faktora koji utiču na tržišne šanse, planiranje i nadgledanje oglašavanja i promocija itd.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE