Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne odustaju, radnici Fijata za sutra najavljuju nove BLOKADE puteva

  Zbog neispunjenih zahteva oko socijalnog programa obećanog od Vlade Srbije i kompanije Stelantis, radnici kragujevačkog Fijata najavljuju da će sutra blokirati magistralu Kragujevac-Kraljevo-Čačak, u prigradskom naselju Korićani, kod restorana „Dedinje“.

  Radnici najavljuju da će blokada i barikade biti na saobraćajnici od 15 do 17 časova, potvrdili su medijima članovi Pregovaračkog tima radnika Fijata Đorđe Milojević, Igor Anđić i Zoran Miljković.

  Ističu da do sada predstavnici Vlade Srbije u Radnoj grupi uopšte nisu hteli da pregovaraju o poboljšanim otpremninama, o fabrikama u Kragujevcu u koje bi se zaposlili oni koji ne žele da rade u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj i Poljskoj.

  Malo je radnika koji pristaju da odu 18 do 24 meseca da rade u inostranstvu, zbog porodica i velikog broja maloletne dece koja bi na dug period ostali bez majki i očeva.

  Traže pisane garancije

  „Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije“, rekao je Miljković za agenciju Beta.

  On je ocenio da sporazum koji je juče objavljen kao dogovor Vlade i Stelantisa „nije zvaničan“.

  Miljković smatra da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.

  Prijava za rad u inostranstvu do sutra

  Kako je ranije saopšteno, Fijatovi radnici u Srbiji se mogu još sutra do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.

  Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz fabrike uz otpremninu. ;Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 evra po godini staža umesto ponudjenih 220 evra.

  U toku pregovora sa Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi sa povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade najavili da će stav o tome biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

  Kako je ranije predočeno, zahtevi Fijatovih radnika se odnose i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

  Traži se i  da država izadje sa konkretnih rešenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.

  Radnici Fijata u Kragujevcu protestovali su u petak ispred zgrade gradske uprave, odakle su pešice otišli do kružnog toka Krst, na ulazu u grad koji je bio blokiran za saobraćaj oko sat vremena.

  Mediji su preneli da su Vlada Republike Srbije i rukovodstvo Stelantisa, u okviru koje posluje i Fijatova fabrika u Kragujevcu, održali u subotu sastanak kako bi potvrdili ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora. Dodaje se da je Stelantis unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu, a zaposleni u Fijatu se pozivaju da se za njega prijave.

  Radnici Fijata najavljuju nove blokade, ali i dolazak u Beograd

  Izvor: Beta, N1

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE