Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Ne kupujte KUĆNE TESTOVE i ne radite ih sami, to je nesporazum“

  Testovi na koronavirus koji su se pojavili u prodaji u četvratak i koji su prozvani kućnim testovima, nisu za samostalnu upotrebu već uzimanje brisa mora obaviti stručno lice.

  Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković takođe je apelovao na građane da ne nabavljaju antigenske testove koji su se pojavili u apotekama, jer su oni namenjeni za privatne zdravstvene ustanove.

  Gojković je, na konferenciji za štampu, upitan za kućne testove koji su se pojavili u apotekama, kazao da je reč o nesporazumu.

  „Agencija za lekove dala je dozvolu za promet antigenstkih testova. Međutim, oni su isključivo i jedino planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, privatne zdravstvene institucije. To nisu testovi za građane, odnosno samouzorkovanje brisa“ objasnio je on.

  Gojković je rekao da je nadležna zdravstvena inspekcija već na terenu i da treba da utvrdi kako je došlo do takvog propusta, te je zamolio građane koji su nabavili antigenske testove da sami uzorkuju, to ne čine, jer to mora da učini stručno lice.

  „Prilikom nestručnog uzimanja brisa može se dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan test, a i lice koje uzima uzorak može da povredi samo sebe nestručnim delovanje, čime bi imali još veći problem“ naglasio je on.

  KUĆNI TESTOVI na koronu stigli u srpske apoteke, zna se i cena

  Iz Apoteke kažu – uz medicinski nador

  Kako su za BIZLife portal naveli iz Apoteke Beograd, testovi se i danas mogu pronaći u apotekama, i koštaju nešto manje od 1.300 dinara. Na naše pitanje da li je moguće da sami obavimo test, iz apoteke kažu:

  „Preporučeno je da bude uz nadzor medicinskog radnika“.

  Kako navodi direktorka Apotekarske ustanove Beograd Jasminka Bjeletić, testovi su se vrlo brzo rasprodali.

  Ne radi se ni o kakvim kućnim testovima. Apoteka Beograd distribuira testove koji su medicinsko sredstvo, imaju rešenje Agencije za lekove za stavljanje u promet. Upozoravamo sve građane da mora zdravstveni radnik koji ima medicinsko obrazovanje da vrši upotrebu tog testa”, rekla je Bjeletić za N1.

  Bjeletić je naglasila da građani mogu da pozovu lekara iz privatne prakse da im uradi ovaj brzi test koji se, kako je rekla, pre svega preporučuje da se koristi u onim slučajevima asimptomatskih naznaka – blagih glavobolja, umora, bola u mišićima, ili ako sumnjate da ste imali kontakt sa obolelom osobom.

  Ona navodi da testovi nisu zamena za PCR testiranje.

  “Jeste pouzdan. Ako je pozitivan onda je sigurno pozitivan, ako je negativan moguće da nije došlo do dobrog uzimanja uzorka. Nemate potvrdu, već samo upozorenje da morate odmah da odete hitno po svoju terapiju ako ste pozitivni”, istakla je ona.

  Dodaje da su testovi juče distribuirani u četrdesetak apoteka u Beogradu i da su brzo rasprodati.

  „Nismo očekivali da će nam se javiti veliki broj privatnih ordinacija da testira svoje zaposlene, veliki broj domova za stara lica se takođe javio“, kaže ona.

  Prema njenim rečima, u jednoj kutiji proizvođača iz Južne Koreje ima 24 testa, a kutiji proizvođača iz Kine 20.

  “Pošto je svaka apoteka mogla da ima jednu ili dve kutije, to je brzo otišlo, pa smo sinoć naručili nove količine”, rekla je ona.

  Kako se upotrebljava?

  Govoreći o tome kako se test upotrebljava, Bjeletić je rekla da ima malu hemikaliju u plastičnoj tubici, koja se istisne u epruvetu.

  “Na taj način se priprema rastvor u koji se posle uranja štapić koji ste prethodno stavili u nos i blagim uvrtanjem izvukli sadržaj. Kružnim pokretima u tom rastvoru se prenose antigeni ukoliko ih ima. Posle mućkanja se prenese kapaljkom na pločicu, tri kapi se stavi i sačeka do 30 minuta da se vidi da li će se pojaviti dve crte koje ukazuju da je test pozitivan”, objasnila je Bjeletić.

  Ovi testovi su, kako je rekla, važni u situaciji kada je veliki pritisak na zdravstvene ustanove, ako neko sumnja da je oboleo, da može da pozove zdravstvenog radnika ili ode u privatnu ordinaciju da mu urade testiranje.

  Izvor: BIZLife, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE