Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne da(vi)mo Srbiju

  Piše: Milenko Vasović

  Ovaj naslov je parafraza parole Ne da(vi)mo Beograd pod kojom je održano više uličnih protesta protiv prošlogodišnjeg noćnog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala. Tako bi mogli da se nazovu protesti protiv vlasti koji se od predsedničkih izbora održavaju u mnogim mestima po Srbiji.

  Jer, cela Srbija liči na Savamalu. Samovolja, strah, siromaštvo sluganstvo su današnja četiri „S“ kojima bi se mogla opisati slika našeg društva. Sve što se može podvesti pod ova četiri „S“, po volji je vlastima, ono što ne pristaje na taj krst izašlo je na ulice i to je prvi put da je aktuelni režim osetio da lažovizija  ima rok trajanja.

  Protesti „protiv diktature“ u desetak, petnaest gradova vraćaju nadu da smo se kao narod trgli. Da je zaustavljena regresija nacionalnog bića, da kao kolektiv pokazujemo znake života, uprkos opštoj apatiji. Kako reče jedna istoričarka umetnosti iz Užica, „postalo je nepodnošljivo sve što nam se događa“.

  Svaka vlast, po definiciji, teži da se odvoji od naroda,  da ućutka kritičare i priguši polemiku. Da troši narodne pare prema nahođenju, da vlada bez ikakve kontrole. Nije to specifikum Vučićeve bulumente. Samo to u drugim zemljama teže uspeva. U Srbiji se baš prima, svaki put – i u sve gorem obliku.

  Protesti su neka vrsta provetravanja društva, a za mudru vlast opomena i upozorenje. Učinjen je prvi veliki korak ka promeni. Ta promena u personalnom smislu neće biti skorijeg datuma, ali protest je već sada  dao rezulte.

  Napukla je glazura, „pročitane“ su izmišljene afere, razgolićena je bahatost. Čak je i osećaj straha popustio. Počelo je, kako je to onomad govorio Borislav Mihajlović Mihiz,  da se lomi to drvo neslobode. To je najvažniji,  početni korak.

  Zna to i doktor za manipulaciju. I nije mu svejedno. Oni koji imaju priliku da čuju njegove razgovore znaju da vrh piramide pomno prati proteste. I da telefonira pojedinim šefovima medija, i da okreće i RTS, i da ih preslišava – zašto ste pustili ovaj ili onaj kadar, „zašto uvećavate broj učesnika“ i tome slično. A pred kamerama se pretvara u čaj od kamilice.

  Koliko god da mediji prećutkuju demonstracije, i koliko god se udarne pesnice režima obrušavaju na demonstrante taj bunt generacije se ne može sakriti. Taj bunt je najbolji rezultat predsedničkih izbora. On je pobuna protiv jednog nedemontiranog sistema koji seže sve do Broza.

  To se vidi i po parolama koje nose demonstranti: „Nemoj da mi lažeš babu“, „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“, „Vrati babi penziju“, „Jahali ste nam dedu, oca – mi nismo sledeći“, „Neću da idem iz Srbije“… To su poruke ove generacije koja je probila opnu i iz njih će se ispiliti ozbiljan pritisak na sistem koji je doveden do besmisla.

  U Srbiji je od 2011. do 2015. a to se bezmalo poklapa sa dolaskom ove garniture,  opala potrošnja svih prehrambenih proizvoda. Čak i hleba      ( -17,57 odsto), masti (-27,47)  mleka ( -22, 44) , o mesu da i ne govorimo.

  Ne možete lažima sa malog ekrana da nahranite bilo koga. I zbog tih laži ljudi su izašli na ulice. Ne samo zbog toga što jedva preživljavaju, već  i zbog  ispiranja mozga. Zato što sistem ne funkcioniše,  što za godinu dana nisu otkriveni i privedeni pravdi kriminalci iz Savamale. A ceo Beograd zna ko je te noći, sa fantomkama i bagerima, rušio Državu.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dragoslav Milickovic

   A sto se moj Vasovicu malo ne setis Santica,Djure Jaksica ili mozda Rakica koji je onako malen bio u Dobrovoljckom stroju u Balkanskim ratovima, nego si se svrstao u Sorosevski orkestar, sa hit pesmom o Savamali. Plasi se samo BOGA .Ne plasi se kao kukavica nijedne vlasti,a narocito ove koju je Srpski narod izabrao i kao sta vidis mozez da je kritikujes koliko god zeliz. Nemoj samo molim te da nama solis pamet. I samo da znas i ja sam da najbolji medju nama vode drzavu. Pusti moj Vasovicu da protekne koju godinu malo dima kroz nase odzake , sto bi Milos rekao.

  • Sinisa

   Gospodine Dragoslave Milickovicu, u principu, ja se slažem sa Vama, ali iz tih svih ratova Sbija je izlazila sve manja i manja. Molim Vas da odgovorite da li mislite da jedan čovek treba da nam svima kroji sudbinu? Pogotovo da formira državu Vašoj deci i, pretpostavljam, unucima. Mada mislim da su Vam unuci u inostranstvu?! Potpuno se slažem da najbolji trebaju da vode državu, ali ne kao kriminalci koji ne poštuju zakon koji su oni potpisali. Da li mislite da je to u redu? Iteresuje me kako bi reagovali da Vam dođu u stan ili kuću i da Vam je sruše zato što oni tako misle da je korisno (za njih). Zamoli bih Vas da malo uljučite mozak. Većina se tako ponašala u vreme Slobodana Miloševića dok nas sve nije klepilo po nosu. Koliko puta treba da pređete istu priču da nešto naučite?

  • Branislav

   A, ko ili sta je alternativa? Ili,- je li trebalo ostaviti potencijalno najlepsi kraj Beograda da se davi u prljavstini sa pacovima i onim starudijama na sinama?. Slazem se da pripremu gradnje treba izvesti po pravilima koja civilizacija nalaze - ako to traje u razumnom roku. Odlazak mladih - to je pravi problem koji se, po meni jedino resava boljom privredom umesto rijaliti buckurisem i splavovima u Beogradu. Pa, neka neko da predlog kako da Srbija drugacije podigne privredu ako nema trziste, vec da se obrati onima koji ga imaju. Sloboda, ljudska prava vs odgovornost i obaveze - sve to ima smisla ako je u direktnoj kauzalnoj vezi.

  • Marcco

   Ja, uz najbolje namere, ne mogu da se identifikujem sa smradom, dzubretom i truleži koju predstavlja Savamala vec preko 70 godina a na 500 metara od uzeg centara grada. Takođe, nisu patkari ti koji kupiju 17% manje hleba i 25% manke masti već glasačko telo partike na vlasti.

  • jasna

   Ne znam zašto, ali nikako da nam krene na bolje. Prošlo je 5 godina od promene vlasti i opet ne ide. Slušam svoju decu...neko ne može da se zaposli, neko radi za malu platu...stari kažu da im je mala penzija...jedva preživljavaju...mladi odlaze i dalje odavde...možda vlasti treba 50 godina umesto ovih proteklih 5, samo je pitanje koliko će nas ostati. Loše se osećam, a više i ne razmišljam, jer je previše obećanja, a puno razočarenja... o bahatosti i laži više i ne pričam.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE