Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  Ponovo poskupela rata kredita: NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 3%

  Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je Izvršni odbor NBS odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od tri odsto.

  Istovremeno, stopa na kreditne olakšice iznosi četiri odsto, a stopa na depozitne olakšice dva odsto, tako da je čitav koridor kamatnih stopa povećan za 25 baznih poena, navedeno je u saopštenju.

  Kako je istaknuto, donoseći ovakvu odluku, Izvršni odbor NBS obezbeđuje kontinuitet umerenog pooštravanja monetarnih uslova, čime se na adekvatan način reaguje na pojačane inflatorne pritiske, ne ugrožavajući pritom dalji rast privredne aktivnosti.

  Izvršni odbor NBS je procenio da je, u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije iznad očekivanja, potrebno nastaviti sa pooštravanjem domaćih monetarnih uslova.

  NBS u nastojanju da ograniči sekundarne efekte

  Time NBS, kako je navedeno, nastoji da ograniči sekundarne efekte na inflaciona očekivanja i obezbediž da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, kao i da se, do kraja perioda projekcije, vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

  Podseća se da Narodna Banka Srbije od oktobra prošle godine, postepeno, ali kontinuirano, pooštrava domaće monetarne uslove, primenom različitih instrumenata, u zavisnosti od procenjenog karaktera inflatornih pritisaka.

  Pored podizanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS u znatnoj meri doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih na domaće cene, navedeno je u saopštenju.

  Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor Narodne Banke Srbije je imao u vidu da se geopolitička dešavanja i eskalacija konflikta u Ukrajini kroz visoke cene energenata i hrane, kao i dalje prisutne zastoje u globalnim lancima snabdevanja, odražavaju na dalji rast globalne inflacije.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE