Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS upozorila: Švajcarska OD SUTRA povlači ovu seriju franka (FOTO)

  Nacionalna banke Švajcarske objavila je da će od sutra povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka.

  Narodna banka Srbije saopštila je da će imajući to u vidu,  ipak omogućiti građanima i bankama da još mesec dana bez naknade zamene vanopticajne novčanice.

  „Uzimajući u obzir novonastale okolnosti, odnosno kratak vremenski period od trenutka objave datuma povlačenja (28. april 2021.) do dana kada će novčanice biti povučene iz opticaja (30. april 2021.), NBS  želi da omogući dodatni vremenski period građanima da kod poslovnih banaka obave zamenu predmetnih novčanica bez naknade, odnosno poslovnim bankama da kod NBS bez naknade mogu zameniti novčanice osme serije švajcarskog franka“, navodi se u saopštenju NBS.

  Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio/prodao novčanice i NBS  će od banaka primati ove novčanice  bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem ove godine.

  Na taj način, bankama i ovlašćenim menjačima će biti omogućeno da takođe bez naknade od građana primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili vrše zamenu za novčanice devete serije švajcarskog franka.

  https://www.bizlife.rs/spisak-i-fotografije-svih-svajcaraca-koji-se-povlace-iz-opticaja-foto/

  Napominjemo da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021. godine, banke u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše zamenu/otkup, dok ovlašćeni menjači mogu, ali nisu u obavezi da vrše njihov otkup.

  U slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene/otkupa.

  Preporučuje se građanima da polaganje na devizni račun, prodaju za dinare ili zamenu za devetu seriju novčanica švajcarskog franka obave što pre, ne čekajući krajnji rok a imajući u vidu da će bankama biti potrebno izvesno vreme za predaju novčanica osme serije NBS, što znači da će i banke i ovlašćeni menjači prestati da primaju ove novčanice i pre 31. maja o čemu će samostalno odlučivati.

  Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske.

  Novčanice povučene iz opticaja mogu se  poslati i poštom na adresu centralne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih za zamenu uplaćivaće se na račun  podnosioca.

  Menjačnice o zameni CHF: Građani se raspituju, ako nema franaka uzmu evre

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay, NBS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE