Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Menjačnice o zameni CHF: Građani se raspituju, ako nema franaka uzmu evre

  Narodna banka Srbije (NBS) preporučila je građanima da što pre zamene novčanice osme serije švajcarskih franaka, koje su puštene u opticaj u periodu od 1995-1998. godine, jer će one biti povučene u prvoj polovini 2021. godine.

  U nekoliko beogradskim menjačnicama za BIZLife portal kažu da očekuju zvanične informacije i obaveštenje o tome i da se građani sporadično raspituju, ali da još nema većih gužvi.

  Smatraju da će biti dati blagovremeni i dovoljni rokovi za zamenu novčanica koje se povlače uskoro, te da nema razloga da građani žure sa tim.

  U Menjačnici DOK kažu da još uvek nisu dobili zvanično obaveštenje o rokovima za zamenu, I da se od jutros nije javljao veliki broj ljudi da zameni novčanice koje uskoro neće biti u opticaju.

  “Ništa još uvek nismo zvanično dobili kao obaveštenje o tome, građani zovu sporadično da se raspitaju ali biće sigurno dovoljan rok dat za to, neće sigurno biti od danas za sutra”, kažu za BIZLife u menjačnici DOK.

  U jednoj od ispostava menjačnica Pirana kratko su rekli da nemaju još uvek nikakve informacije o rokovima za zamenu.

  U menjacnici VIP takođe kažu da očekuju zvanično obaveštenje o tome, ali i da od jutros nisu primetili da građani žure da zamene novčanice osme serije franka, za koje je najavljeno da će biti povučene iz opticaja, ali da se raspituju.

  Nešto je drugačije u menjačnici Panter.

  Kažu da je od jutros bilo dosta građana koji su došli da ih menjaju ili se raspituju o tome.

  „Ako ima novih dobijaju nove, a ako ne, opredeljuju se za druge valute, uglavnom evro. Videćemo po dobijanju zvaničnog obaveštenja, ali očekujemo da će rokovi biti dovoljni, sigurno bar godinu dana“, navode u ovoj menjačnici.

  Naime, Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka, koja je puštena u opticaj u periodu 1995-1998. I da će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

  Narodna banka Srbije tim povodom preporučuje da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu 2016-2019., i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom i pre nego što one zaista postanu vanopticajne.

  Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama pre nego što one postanu vanopticajne, saopšteno je iz NBS.

  Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

  Iz NBS napominju da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

  Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke) na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

  Pogledajte fotografije novčanica koje se povlače:

  https://www.bizlife.rs/spisak-i-fotografije-svih-svajcaraca-koji-se-povlace-iz-opticaja-foto/

  Izvor: BIZLife

  Foto: NBS

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE