Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS upozorava Hrvatsku da NE STAVLJA Teslu na evro

  Narodna banka Srbije smatra da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, kada Hrvatska postane članica evrozone, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

  Iz srpske centralne banke ističu da je „nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga“.

  Za NBS, očigledno, to što je Nikola Tesla rođen na teritoriji današnje Hrvatske (1856, godine, tada Austrijsko carstvo) ne predstavlja dovoljan razlog za postavljanje na kovanicu iz te zemlje, prenose hrvatski mediji.

  Dizajn evro novčanica je isti nezavisno od države koja ih štampa, ali s kovanice razlikuju. Pitanje dizajna evro kovanica regulisano je Uredbom Saveta EU broj 729/2014 (od 24. juna 2014.) o apoenima i tehničkim specifikacijama evrokovanica namenjenih opticaju, pojašnjava NBS.

  Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856 — Njujork, 7. januar 1943) bio je „srpski i američki pronalazač“, kako ga definiše Vikipedija. Inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji je po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

  „Tanke“ veze sa domovinama

  Nije se tehnički školovao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, već u Gracu (Austrija) na tamošnjem Tehničkom univerzitetu, a svoj uspeh postigao je u SAD.

  Dva puta se za stipendiju obraćao slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu, oba puta je odbijen.

  Do svojih izuma za koje ima 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, je došao radom u Mariboru, Budimpešti, Parizu, Strazburu i Njujorku.

  U Srbiji, odnosno Beogradu, je u svom životu proveo tri dana, od 1. do 3. juna 1892. godine, kada je u u Evropu dolazio zbog smrti majke.

  Srpska kraljevska akademija odbila ga je na izboru za redovnog člana 1892, za dopisnog člana izabran je 1894. a redovni je postao tek 1937. godine, gotovo pre smrt.

  Preminuo je 1943. godine, u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen u hotelskoj sobi u kojoj je živeo u Njujorku.

   

  Izvor: SEEbiz

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE