Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Takovo osiguranju dozvola za rad oduzeta po zakonu

  Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da je dozvola za rad Takovo osiguranju oduzeta je jer je tako nalagao Zakon o osiguranju koji se primenjivao u periodu 2004-2015. godine, i da su za to su bili odgovorni menadžment i vlasnici te osiguravajuće kuće.

  „Takovo osiguranju su bile naložene mere nadzora radi uspostavljanja regulatornih standarda, a društvo te mere nije izvršilo, u kom slučaju je propisana imperativna norma oduzimanja dozvole“, navela je NBS.

  NBS je reagovala na pisanje Blica da je dozvola Takovo osiguranju iz Kragujevca oduzeta jer vlasnici nisu hteli da daju donaciju Fondaciji „Dragica Nikolić“.

  Kako je objasnila NBS, mere nadzora koje su izrečene Takovo osiguranju pre oduzimanja dozvole za rad odnosile su se na neispunjavanje regulatornih standarda, prvenstveno u pogledu ekonomskih pokazatelja strukture investicija i kapitalne baze.

  Ukazano je da društvo za osiguranje može biti visoko profitabilno i da pritom ne ispunjava niti jedan kvantitativni kriterijum koji je definisao zakon, a razlog je što profitabilnost predstavlja interes vlasnika, a zakon definiše standarde koji su u interesu osiguranika.

  „Upravo takve standarde Takovo osiguranje godinama pre odlaska u likvidaciju nije ispunjavalo, što će reći i mnogo pre formiranja Fondacije ‘Dragica Nikolić’ tako da je bilo kakvo dovođenje u vezu navodnih donacija i dozvole za rad ništa drugo do zlonamerna insinuacija, čiji je cilj da naruši ugled, ne samo pomenute fondacije i NBS, već i drugih državnih institucija i regulatornog okvira“, istakla je centralna banka.

  NBS je negirala i da je Takovo osiguranje bilo uspešna kompanija i pred prodajom velikom stranom investitoru.

  „Sudski postupak koji je vođen okončan je potvrđivanjem ispravnosti naše odluke, odnosno vlasnici Takovo osiguranja spor su izgubili, jer nisu imali niti jedan argument u svoju korist, osim insinuacija i neistina koje su na krajnje neprimeren način plasirane u javnost“, navodi se u saopštenju NBS.

  Blic je danas objavio da je Takovo osiguranje odbilo da donira 400.000 evra koliko je tražila fondacija supruge predsednika Srbije Tomislava Nikolića, posle čega je, jula 2014. godine, toj kompaniji oduzeta dozvola za rad i 408 radnika ostalo bez posla.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   "I sve po zakonu tu su paragrafi pa zagrabi posteno i za veru i za neveru..." peva Balašević, a nama ostaje da verujemo da je tako u državi Srbiji. Ali, nikao mi ne ide mi to verovanje...suviše je sumorno, tužno, jadno, skriveno, uplašeno, lažno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE