Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Srbija se USPEŠNO zadužila za 1,2 milijarde dolara

  Srbija je uspela da skup dolarski dug zameni jeftinijim, emitovanjem evroobveznica u iznosu od 1,2 milijardi dolara, saopštila je Narodna banka Srbije.

  Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 odsto i stopi prinosa od 2,35 procenata.

  To su do sada najniže kamatne stope, odnosno najbolji uslovi koje je naša država postigla za finansiranje u dolarima, navodi se u saopštenju NBS.

  Istovremeno, u cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika, odnosno od volatilnosti u kretanju kursa evra prema američkom dolaru, Srbija je putem svop transakcije prvi put ikada izvršila tzv. „hedžing“, čime je zamenila obaveze po osnovu ove evroobveznice iz dolara u evro i time ostvarila de facto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066%.

  Ovo je najniža stopa finansiranja naše zemlje ikada, tvrdi NBS i dodaje da je niža čak i od kuponske stope koju je Srbija ostvarila prošle godine (1,50%).

  „Ova transakcija je još jedna potvrda da međunarodni ulagači našu zemlju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju. Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije“, ističe guvernerka Jorgovanka Tabaković.

  Tokom aukcije je još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama. Tražnja je bila višestruko veća od emitovanih 1,2 mlrd. dolara (premašila je iznos od 6 mlrd. dolara), pri čemu je interesovanje pokazalo preko 200 uglednih investitora iz celog sveta.

  Tako visoka zainteresovanost za srpskim obveznicama omogućila je da se stopa prinosa tokom aukcije značajno smanji (za čak 40 baznih poena) u poređenju sa inicijalnim uslovima.

  Najveći deo sredstava prikupljenih ovom transakcijom, u iznosu od 900 miliona dolara, biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih evroobveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50%).

  „Na ovaj način naša zemlja je na međunarodnom tržištu još jednom uspela da zameni skupi dolarski dug jeftinijim. Postignuta kamatna stopa je najniža koju je Srbija do sada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu.“

  Navedeni uspeh Srbiju svrstava među zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga, što bi, u odsustvu krize, bilo i zvanično potvrđeno od strane rejting agencija, zaključila je guvernerka.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE