Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: S&P zadržao kreditni rejting Srbije na korak od investicionog

  Agencija za rejting Standard and purs (Standard and Poor’s – S&P) zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, odnosno na korak od investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  Ta agencija je, kako se dodaje u saopštenju, zadržala i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.

  Iz NBS navode da je agencija posebno istekla kredibilan okvir makroekonomskih politika, nivo deviznih rezervi, a kao važne faktore očuvanja kreditnog rejtinga kredibilnu monetarnu politiku NBS i očuvanje umerenog nivoa javnog duga.

  U izveštaju agencije se dodaje i da je bankarski sektor Srbije dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan i da je nivo problematičnih potraživanja na istorijskom minimumu.

  Kada je u pitanju inflacija, u izveštaju se navodi da je NBS povećanjem referentne kamatne stope sprečila dalje širenje inflatornih pritisaka i ističu ograničenje cena osnovnih životnih namirnica.

  „Usidrena inflaciona očekivanja, koja su rezultat kredibiliteta Narodne banke Srbije, uz smanjenje globalne cene energenata, medju važnim su faktorima koji će opredeliti vraćanje inflacije u granice cilja u 2024. godini“, navodi se u izveštaju koji prenosi NBS.

  Tabaković: Srbija zaslužuje investicioni rejting

  Guvernerka Jorgovanka Tabaković ocenila je da je taj izveštaj potvrda dobrih rezultata Srbije sa globalnom krizom, da su merama i proaktivnim delovanjem očvane osnove rasta i u aktuelnim globalnim okolnostima, kao i da je time očuvano i investiciono i potrošačko poverenje.

  „Donosili smo i sprovodili mere kako bi se efekti aktuelne krize na našu privredu i gradjane sveli na najmanju moguću meru. Bafere koje smo kreirali u prethodnom periodu koristili smo da amortizujemo negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja“, kazala je Tabaković.

  Prema njenim rečima, kao rezultat toga, devizne rezerve su na najvišem nivou, relativna stabilnost kursa dinara nije bila dovodjena u pitanje, a bankarski sektor je stabilan i dobro kapitalizovan.

  „Svi ti rezultati važan su stub odbrane od potresa, ali i deo uslova za dobijanje investicionog rejtinga, koji Srbija zaslužuje“, ocenila je Tabaković.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE