Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  Narodna banka Srbije na vanrednoj sednici donela PRIVREMENU MERU

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke, saopštila je NBS.

  Tom odlukom data je mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima, navodi se u saopštenju.

  Ta mera se odnosi na dužničke hartije od vrednosti čiji su izdavaoci Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave „a koje se vrednuju po fer vrednosti kroz ostali rezultat u skladu sa Međunarodnim standardom finansijskog izveštavanja 9“.

  Šta je cilj ove privremene mere NBS?

  NBS, privremenom merom, kako je navedeno, nastoji da podstakne banke da kupljene hartije od vrednosti Srbije zadrže u svojim portfolijima.

  Dodaje se i da NBS time nastoji da otvori prostor za nova ulaganja banaka u ove hartije i da doprinese oslobađanju kapaciteta banaka za nastavak kreditne aktivnosti, naročito u segmentu privrede.

  Na ovaj način, NBS, kako je navedeno, stvara ravnotežu između pooštravanja monetarnih uslova, neophodnog kako bi se ograničili efekti inflatornih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu i stimulisanja kreditne aktivnosti banaka u cilju nastavka podrške realnom sektoru i daljem privrednom rastu.

  „Propisom se omogućava da se iz obračuna osnovnog akcijskog kapitala banke, do kraja godine isključi 70 odsto neto nerealizovanih gubitaka i dobitaka proisteklih po osnovu vrednovanja pomenutih dužničkih instrumenata“, navodi se u saopštenju.

  Od kad će banke moći da je primenjuju?

  Banke će tu privremenu meru moći da primenjuju od 30. juna do 31. decembra 2022. godine.

  NBS je navela i da će nastaviti da analizira celokupnu situaciju i okolnosti na finansijskim tržištima, kontinuirano sagledavajući potrebu za daljim preduzimanjem odgovarajućih mera.

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE