Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  NBS: Povećani izgledi Srbije za investicioni rejting

  U svom najnovijem izveštaju, rejting agencija Standard and Poor`s povećala je izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, saopštio je kabinet guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

  NBS navodi da su na odluku uticali „snažan privredni rast Srbije i pokazan visok stepen otpornosti domaće ekonomije na šok izazvan pandemijom“.

  „Agencija S&P navodi da će zahvaljujući adekvatnoj ekonomskoj politici koja se vodi u Srbiji privredni rast u 2021. godini iznositi oko sedam odsto, nakon samo blagog smanjenja prošle godine. Agencija ističe povoljne izglede rasta i u srednjem roku, visok priliv stranih stranih direktnih investicija, rekordan nivo deviznih rezervi, smanjenu spoljnu neravnotežu i očekivano smanjenje fiskalnog deficita“, navodi se u saopštenju.

  Ocenjuje se da je kreditni rejting „podržan kredibilnom monetarnom politikom i umerenim nivoom javnog duga“.

  U izveštaju se ističu očekivanja da će realni BDP na kraju tekuće godine biti za oko 6 odsto veći u odnosu na pretkrizni nivo, kao i da će se beležiti dinamične stope rasta BDP i u srednjem roku.

  Povodom odluke agencije S&P, guverner Jorgovanka Tabaković je istakla da je i ovog puta agencija prepoznala „da i u uslovima pandemije Srbija nastavlja da vodi odgovornu i adekvatnu ekonomsku politiku, koja daje rezultate“.

  „Zahvaljujući pravovremenim merama monetarne i fiskalne politike, uspeli smo da minimiziramo ekonomsku štetu pandemije, i očuvamo makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost. Uz očuvano poslovno i potrošačko poverenje, i dodatno pojačan investicioni ciklus, obezbedili smo uslove da kumulativno u dve godine pandemije ostvarimo jednu od najvećih stopa privrednog rasta u Evropi“, dodala je Tabakovićeva.

  Кada je reč o nadležnostima NBS, agencija Standard and Poor`s posebno naglašava značaj kredibilnog okvira monetarne politike za povoljnije izglede kreditnog rejtinga Srbije, a ističe se i stabilnost bankarskog sektora.

  Ističe se i da je „zahvaljujući stabilnosti domaće valute bazna inflacija ostala na nivou oko centralne vrednosti inflacionog cilja i da to nije bio slučaj u drugim zemljama u regionu gde je i bazna inflacija bitnije povećana“.

  U izveštaju se navodi da bi investicije u infrastrukturu u narednim godinama mogle dodatno da povećaju produktivnost naše privrede. Imajuću u vidu popravljanje fiskalne pozicije, agencija očekuje da će se javni dug smanjivati u narednim godinama.

  Agencija ističe da bi u narednom periodu mogla povećati rejting Srbije ukoliko priliv stranih direktnih investicija bude veći od očekivanja ili ako se deficit tekućeg računa platnog bilansa bude dalje smanjivao. Rejting bi mogao biti povećan i ako stope rasta BDP budu još veće od projektovanih.

  „Priliv stranih direktnih investicija ove godine je blizu rekordnog nivoa iz 2019. godine, i višestruko pokriva deficit tekućeg računa. Uz sve veće državne kapitalne investicije, stvaramo uslove da ukupne fiksne investicije u Srbiji već sledeće godine dostignu nivo od 25 odsto bruto domaćeg proizvoda i da se na tom nivou zadrže u dužem vremenskom periodu“, istakla je guvernerka, komentarišući mogućnost da Srbija u narednom periodu po prvi put dobije kreditni rejting na nivou investicionog.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE