Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  NBS povećala devizne rezerve

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula povećane na 14,58 milijardi evra, saopštila je NBS.

  Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

  Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su oko 12,17 miliona evra.

  Na kraju jula bruto devizne rezerve bile su za 488,5 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, što je prvenstveno rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 510 miliona evra.

  Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno je uticao i priliv po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno 74,3 miliona evra) i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 96,8 miliona evra.

  Ti prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (ukupno 120,3 miliona evra), kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 72,3 miliona evra).

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 428 miliona evra i bio je za 110,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 3,57 milijardi evra.

  Vrednost dinara prema evru u julu, kao i od početka ove godine, gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 380 miliona evra, a od početka godine je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 700 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE