Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Građani ŠTO PRE da zamene franke koji se povlače

  Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka, koja je puštena u opticaj u periodu 1995-1998., pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

  Narodna banka Srbije tim povodom preporučuje da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu 2016-2019., i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom i pre nego što one zaista postanu vanopticajne.

  Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama pre nego što one postanu vanopticajne, saopšteno je iz NBS.

  Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke) na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

  Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

  Iz NBS napominju da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

  Za detaljne informacije, posetiti sajt Nacionalne banke Švajcarske https://www.snb.ch/en/iabout/cash.

  https://www.bizlife.rs/spisak-i-fotografije-svih-svajcaraca-koji-se-povlace-iz-opticaja-foto/

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE