Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kriptovalute, bitkoin (Unsplash) Narodna banka srbije

  NBS dala dozvolu za trgovinu kriptovalutama: Ovo je pionirska kompanija

  Narodna banka Srbije (NBS) dala je dozvolu za trgovinu kriptovalutama.

  Dozvolu za obavljanje ove delatnosti Narodna banka Srbije dala je firmi Veskon d.o.o (Vescon)., sa sedištem u Beogradu, čiji je osnivač David Veselinović.

  To je svakako veliki pomak za domaće kripto tržište, a „Vescon” d.o.o. preko svog brenda „crypto12”, odnosno platforme www.crypto12.com, pruža usluge povezane s kriptovalutama.

  „Za nas, kao tim, ovo je veoma značajno. Radili smo na tome 13 meseci, namučili smo se prilično, i tek nas sada čeka posao. Važno je da je Srbija napredna zemlja kada je reč o kriptovalutama. Za našu firmu, ovo je nešto najznačanije u poslednjih godina dana, ali verujem da je još značajnije za domaće tržište, jer ljudi sada mogu da legalno da trguju kripto novcem, uključujući pravna lica koja žele da ulažu“, kaže David Veselinović u intervjuu za Telegraf.

  Narodna banka srbije

  Kripto

  Ističe i da je Srbija, zbog Zakona o digitalnoj imovini, praktično pionir na ovom polju, ali Veselinović ne krije i da su pred njima razni izazovi, posebno što se tiče bankarskog sistema.

  „Banke podležu rigoroznim kontrolama, tako da treba sve uskladiti, kako bismo mogli da vršimo transakcije unutar bankarskog sistema. Treba nam priključak svetskom sistemu, jer se kripto i dalje smatra rizičnom imovinom. Opet kaže, unutar Srbije je to sve regulisano, ali na mnogim tržištima nije. Jedan od glavnih izazova biće sprečavanje pranja novca“, objašnjava Veselinović.

  „Sam svoja banka“

  Iako rođen u Austriji gde je i odrastao, odlučio je da posluje s kriptovalutama baš u Srbiji. Veselinović već duži niz godina upravlja svojom kompanijom u Beogradu koja pruža usluge iz oblasti sprečavanja pranja novca, i to isključivo inostranim klijentima.

  „Za kriptovalute sam se odlučio jer su one budućnost finansijskog sistema, one omogućavaju da svaki čovek bude ‘sam svoja banka’. Kriptovalute ne može da ugrozi inflacija, ne zavise ni od jedne države niti centralne banke, a transakcije su brze i jednostavne. Zato mislim da vreme kriptovaluta tek dolazi“, ističe on.

  Veselinović navodi i da je nakon jednog ozbiljnog i temeljnog procesa Narodna banka Srbije dala dozvolu za obavljanje ove delatnosti, te da očekuju da to uskoro učini i Komisija za hartije od vrednosti. Na taj način je poslovanje u potpunosti usklađeno sa srpskim pravnim sistemom, i u tom smislu će njihovi klijenti moći da potpuno legalno posluju sa kriptovalutama. Osnivač firme Vescon d.o.o ističe da još uvek nisu krenuli da pružaju usluge, ali se to očekuje u februaru.

  Narodna banka srbije

  Kriptovaluta, banka (Pixels)

  Kada je reč o vrstama usluga i ciljnoj grupi korisnika, Veselinović priča kako stoje stvari.

  „Klijenti će kod nas moći da kupe i prodaju kriptovalute, kao i da razmene jednu kriptovalutu za drugu. Pored toga, pružaćemo i kastodi usluge; naime, klijenti koji to žele, moći će da svoje kriptovalute drže kod nas, pa da ih kasnije prodaju i podignu novac, ili da ih prenesu na drugo mesto. Imamo i uslugu portfolio menadžmenta, koja je, pre svega, namenjena klijentima koji žele da ulože u kriptovalute, ali nemaju vremena da sami istražuju, prate promene cena i trguju, već žele da to za njih radi neko drugi. Što se tiče ciljne grupe, pre svega smo orijentisani ka pravnim licima i ka fizičkim licima koja nameravaju da ulažu značajna sredstva. Mislim da bi mnoga pravna lica imala koristi od uključivanja kriptovaluta u svoje poslovanje, tako da tu postoje ogromne neiskorišćene mogućnosti“, objašnjava Veselinović.

  Izvor: Telegraf

  Foto: Pixabay/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE