Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kamatnu stopu

  NBS: Bez panike, pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom

  Stabilnost kursa usled novonastalih okolnosti izazvanih ukrajinskom krizom nije i neće biti dovedena u pitanje i građani nemaju razloga za brigu, kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

  U centralnoj banci kažu da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

  „Bez panike“

  Mesta ni razloga za paniku nema, niti ga sme biti. Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 mlrd. evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu”, kažu u NBS za BIZLife.

  Narodna banka Srbije

  Zgrada Narodne banke Srbije

  U NBS kažu da i deviznih sredstava i strane gotovine (keša, odnosno efektive) ima dovoljno i da kontinuirano snabdeva bankarski sektor dovoljnim količinama.

  Nema potrebe da podizanjem štednje

  Kada je reč o tome da se sve više polemiše I priča o tome da je sada najpametnije podizati štednju zarad sigurnosti u NBS ističu da nema potrebe ni za povlačenjem depozita iz banaka niti za kupovinom deviza u menjačnicama.

  Takođe očekuju da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana.

  Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

  Novac

  Novac

  Jedan od najvećih problema srpskih preduzeća koja posluju sa Rusijom ovih dana predstavlja način kako da se plati uvezena ili naplati isporučena roba. Izbacivanjem nekih ruskih banaka iz SWIFT – medjunarodnog sistema za plaćanja, blokadama medjunarodnih kartičnih sistema i drugim finansijskim sankcijama zavladala je neizvesnost kod menadžera preduzeća kako naplatiti robu.

  Kako da se snađu kompanije koje posluju sa Rusijom

  U Narodnoj banci Srbije  za list Danas sobjasnili su da imajući u vidu da su pojedine ruske banke isključene iz sistema medjunarodnih plaćanja SWIFT, domaće kompanije koje obavljaju spoljnotrgovinsku razmenu sa ovom zemljom plaćanje i naplatu po tom osnovu mogu da ostvaruju i preko trećih zemalja.

  Kako je objašnjeno, devizni propisi omogućavaju da domaće kompanije izvrše naplatu, odnosno plaćanje i drugoj kompaniji u inostranstvu, umesto kompaniji kojoj duguju, odnosno od koje potražuju po poslovima koji su dozvoljeni ovim propisima.

  Navedene transakcije domaće kompanije mogu da izvrše na osnovu ugovora zaključenog izmedju svih učesnika u poslu ili izjave da su obaveteni o izvrenom prenosu potraživanja, odnosno da su saglasni sa prenosom dugovanja.

  Propisi dozvoljavaju da domaće kompanije za vreme trajanja rusko-ukrajinske krize i promena u finansijskim tokovima sa ovom zemljom plaćaju za uvoz robe iz Rusije, odnosno da primaju uplate po osnovu izvoza u ovu zemlju preko kompanija koje posluju u nekoj od trećih zemalja koje nisu pogodjene sankcijama Evropske unije.

  „U tom slučaju, domaće kompanije su obavezne da banci preko koje vrše ove transakcije dostave izjavu da su obaveštene o prenosu potraživanja, odnosno da su saglasne sa prenosom dugovanja izmedju njihovih partnera u Ruskoj Federaciji i kompanija iz trećih zemalja ili trojni ugovor koji bi bio zaključen izmedju svih učesnika u predmetnom poslu“, kažu u centralnoj banci.

  Moguće je i prebijanje potraživanja i dugovanja po osnovu trgovine sa kompanijama iz Rusije, po osnovu Uredbe o načinu prebijanja dugovanja i potraživanja po osnovu realizovanog spoljnotrgovinskog prometa robe i usluga.

  Šta znamo o SWIFT sistemu i koje su posledice isključivanja Rusije?

   

  Izvor: BIZLife, Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE