Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Nažalost došlo do razbuktavanja, razmatranje mera u toku“

  Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da očigledno imamo pretnju razbuktavanja epidemije, a dodao je i da se razmatra uvođenje mera, iako je isključena mogućnost uvođenja policijskog časa.

  „Nažalost, došlo je do razbuktavanja, barem u Beogradu, koje još uvek ne predstavlja pretnju koja se ne može sanirati, samo ako budemo sada reagovali brzo i adekvatno“, rekao je Janković za N1.

  Na konstataciju da se N1 javio suprug trudnice pozitivne na koronavirus, a koji tvrdi da on, kao kontakt, nije bio upućen na testiranje, Janković kaže da su sa jenjavanjem epidemije indikacije bile prilagođene tome, odnosno da su menjane sa epidemiološkom situacijom, pa je bilo i popuštanja mera, ali da očekuje da će svaki kontakt, zbog nove pretnje, biti testiran.

  Jesmo bili pri kraju, na silaznoj putanji epidemijske krive i nadali smo se periodu sa nula slučaja i kraju prvog talasa, ali ovaj virus pravi iznenađenja od početka ove pandemije, ima biološke nezgodne osobine, bez obzira što smrtnost po broju zaraženih nije tako velika kao kod drugih virusa – potencijal da zarazi ogroman broj ljudi nadmašuje druge pandemije sa kojima smo imali posla, istakao je imunolog.

  Janković je podvukao da su nakon ukidanja vanrednog stanja ostale da važe mere koje su, zapravo, zamenjene preporukama. Kaže da su one vrlo jasne – da se nose maske u zatvorenom prostoru tamo gde dolazi do kontakata, da se mora držati fizička distanca i još neke mere vezane za dezinfekciju i sve drugo što može da spreči prenošenje s osobe na osobe… Kako su te preporuke sprovedene, i da li je možda moglo da se razmatra da postoji i doza zakonske prinude, ja kao lekar to ne mogu da analiziram, kaže on.

  https://www.bizlife.rs/zdravlje/kon-upozorava-covid-19-situacija-u-beogradu-preteca-moze-se-prosiriti-na-celu-zemlju/

  Dodao je da i zemlje sa razvijenijim zdravstvenim sistemima, kao što je Nemačka, imaju povećanje broja zaraženih.

  Upitan o održavanju izbora, uz konstataciju da nije bilo držanja distance među članovima biračkih  odbora, u redovima, ali i na okupljanjima po štabovima nakon izbora, kao i da je građanima preporučeno da nose masku, odnosno da to nije bilo obavezno, Janković je podsetio na reči epidemiološkinje Darije Kisić Tepavčević koja je ocenila da je izlazak na izbore jednak odlasku u prodavnicu.

  On je dodao i da su na njegovom biračkom mestu sve mere sprovedene i da se nada da je tako bilo i na ostalim.

  Izvor: N1

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE