Naučnici UPOZORAVAJU: Virus može MUTIRATI, biće potrebne NOVE vakcine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici UPOZORAVAJU: Virus može MUTIRATI, biće potrebne NOVE vakcine

  Zbog spore imunizacije i neravnopravne raspodele vakcina mogu se pojaviti mutacije virusa otporne na postojeću vakcinu, tvrde stručnjaci.

  Vodeći zdravstveni eksperti iz celog sveta upozorili su da spora distribucija i neravnopravna raspodela vakcina ugrožavaju njihovu efikasnost, jer će se u narednih godinu pojaviti nove mutacije koronavirusa.

  Naučnici, njih 77 iz vodećih akademskih institucija sveta, učestvovali su u istraživanju u kojem ih je skoro 30 odsto navelo da će u narednih devet meseci biti potrebne vakcine nove generacije, ukoliko se postojeće ne budu brže proizvodile i distribuirale po svetu.

  Gotovo 90 odsto stručnjaka tvrdi da je izvesna pojava mutiranih virusa otpornih na vakcine, jer je stepen imunizacije nizak u mnogim državama, najviše u onim u razvoju.

  Sadašnjim tempom, verovatno je da će u narednih godinu biti vakcinisano samo 10 odsto stanovnika siromašnih zemalja, tvrde iz Alijanse narodne vakcine (PVA), koalicije sa više od 50 organizacija.

  Alijansa je pozvala na podizanje farmaceutskog monopola i deljenje tehnologije kako bi se hitno ubrzala isporuka vakcina.

  Da smo u ratu sa državom COVID…

  “Što više virus kruži, veća je verovatnoća da će se pojaviti novi sojevi i varijante, što bi današnje vakcine moglo učiniti neefikasnim. U isto vreme, siromašne zemlje su ostavljene bez vakcina i osnovnih medicinskih potrepština”, kaže profesor globalnog javnog zdravlja na Univerzitetu Edinburg Devi Sridhar.

  Kako ističe, kao što smo naučili, virusi ne mare za granice. “Moramo vaksinisati što više ljudi, svugde po svetu i što je pre moguće. Zašto čekati i gledati, umesto to sprečiti?”, dodao je.

  Prema istraživanju, 66 odsto naučnika tvrdi da čovečanstvo ima godinu ili manje pre nego što virus mutira i vakcine protiv COVID-19 prve generacije ostavi “bez efekta”.

  “Da smo u ratu protiv države koja se zove COVID, da li bi onda vlade vitalne odluke o proizvodnji, isporuci i ceni prepustile kompanijama koje proizvode oružje?”, pitanje je višeg savetnika za zdravstvenu politiku u PVA, Mohge Kamala Yannija.

  Dodao je, da su vakcine ključno oružje u borbi protiv COVID-19, svetski lideri moraju preuzeti kontrolu.

  Dr Šekler APELUJE: Doneti protokol za TREĆU DOZU vakcine

   

  Izvor: Al Dzazira

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE