"Kovid pasoši" i za Zapadni Balkan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Kovid pasoši” i za Zapadni Balkan

  Evropska unija planira da od juna počne sa primenom digitalnih potvrda za putovanja, a otvorena je mogućnost da i građani trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, budu snabdevani sa ovim dokumentom prilikom putovanja.

  Portparol Evropske komisije (EK) Kristijan Vigand je međutim naglasio da su i dalje zabranjena neesencijalna putovanja građana trećih zemalja u EU, prenosi Radio slobodna Evropa.

  “Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zelenu digitalnu potvrdu tako što će je zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljaući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalnu potvrdu”, izjavio je Vigand.

  Digitalne potvrde koju uvodi EU će sadržati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela.

  Međutim, u Evropskoj komisiji tvrde da će uskoro postojati i opcija kojom će građanima trećih zemlja moći da se priznaju potvrde o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađaivanja sistema izdavanja ovih dokumenata sa evropskim zahtevima.

  “Time će se praktično potvrde trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalne zelene potvrde koje izdaje EU”, naveo je Vigand.

  On je objasnio da će se s ciljem izbegavanja restrikcija putovanja, unutar EU izdavaiti digitalne potvrde koje se odnose na vakcine priznate od strane Evropske agncije za lekove, a da je na zemljama članicama da individualno odluče da li će prihvatiti i vakcine drugih proizvođača.

  Izvor: RSE, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE