Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici dokazali: Deca su sve manje fizički aktivna

  Nivo fizičke aktivnosti dece značajno se smanjuje tokom osnovnoškolskog obrazovanja, pokazala je studija naučnika sa Univerziteta Bristol.

  Rezultati te studije upućuju na to da je vreme koje deca u periodu od šest do jedanaest godina provode u fizičkoj aktivnosti iz godine u godinu manje za 17 minuta, piše BBC.

  Studija je pratila fizičku aktivnost 2132 dece iz 57 osnovnih škola u jugozapadnoj Engleskoj u vremenskom periodu od 2012. do 2018. godine. Pritom su deca nosila posebne uređaje kojima je merena njihova fizička aktivnost tokom pet dan u nedelji.

  Na taj način  su naučnici stekli preciznu sliku o tome koliko su minuta dnevno deca bila fizički aktivna, ali i o tome da li su njihove aktivnosti bile umerene ili intenzivne, odnosno dovoljne da se samo malo ‘zadišu’ ili pak oznoje.

  Studija pokazuje da se 61 odsto dece tokom prve godine praćenja intenzivnom fzičkom aktivnošću bavilo najmanje jedan sat dnevno.

  Fizička aktivnost je naročito pala među devojčicama, preciznije s 54 na 28 odsto do završetka osnovne škole.

  „Primetili smo značajnu razliku u nivou fizičke aktivnosti među dečacima i devojčicama koji imaju šest godina. U odnosu na dečake, devojčice su vežbale manje, a više vremena provodile sedeći i radnim danima i vikendima“, navodi se u studiji.

  „Intenzivnijom fizičkom aktivnošću devojčice su prestale da se bave ranije, pa se jaz među devojčicama i dečacima postepeno povećavao u razdoblju između 6 i 11 godina.“

  Autori studije istaknuli su da su „podaci prikupljeni u područjima oko jednoga britanskog grada u kom uglavnom žive etnički Britanci, što ograničava mogućnost generalizacije kada su u pitanju ostali delovi zemlje i ostale etničke grupe“.

  „Iznesene brojke upućuju na to da moramo da učinimo više kako bismo insistirali na fizičkoj aktivnost dece sve do adolescentskog doba“, rekao je glavni autor studije, prof. Russel Jago. Dodao je kako nije reč o tomu „da deca moraju više da vežbaju, već da moraju neprestano da održavaju nivo fizičke aktivnosti.“

  „Razvoj ranih strategija koje bi pomogle deci da zadrže nivo fizičke aktivnosti mogao bi da obuhvati i programe aktivnosti nakon škole, uz fokusiranje na učestvovanje u nekim popularnim sportovima i bavljenje sportom aktivno tokom vikenda“, smatra Jago.

  Deca koja nisu fizički aktivna često te loše navike zadržavaju i kao odrasli, zbog čega su izložena većem riziku od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska kasnije tokom života.

  Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu International Journal of Obesity.

  Izvor: BIZLife/Strani mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE