Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakav je KVALITET IMPLANTA u Srbiji?

  Istraživanje Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, (ICIJ) je pokazalo da nadležni organi za zdravstvo u zemljama širom sveta nisu uspeli da zaštite milione pacijenata od loše testiranih implanata koji prete da ugroze zdravlje i bezbednost ljudi kojima su ugrađeni.

  ICIJ je pre tačno godinu, u novembru 2018. godine, objavio veliko istraživanje pod nazivom „Implant Files“ o implantima koji su korišćeni širom sveta, a koji su izazivali različite zdravstvene probleme kod pacijenata zbog čega su morali da budu povučeni sa tržišta, prenosi se na sajtu Javno.rs.

  Osim desetina priča iz različitih država kao deo istraživanja objavljena i je međunarodna baza medicinskih uređaja. Danas je baza postala bogatija za informacije iz još dvadeset zemalja, među kojima je i Srbija.

  BIRN je učestvovao u ažuriranju ove baze prikupljajući sva obaveštenja o povlačenju ili o bezbednosti medicinskih uređaja koji se koriste u Srbiji i obradom podataka iz tih dokumenata.

  U Srbiji je u poslednjih deset godina izdato 137 obaveštenja o povlačenju medicinskih uređaja sa tržišta ili bezbednosnih upozorenja koji se tiču implanata. Sve ove podatke prikupio je BIRN i oni su sada deo velike međunarodne baze medicinskih uređaja koju vodi Međunarodni konzorcijom istraživačkih novinara, ICIJ.

  Iz Ministarstva zdravlja Srbije i Agencije za lekove i medicinska sredstva nisu odgovorilli na pitanja BIRN.

  U bazi ICIJ trenutno se nalazi preko 120,000 dokumenata – različitih vrsta obaveštenja poput obaveštenja o povlačenju medicinskih uređaja sa tržišta ili bezbednosnih obaveštenja.

  Na osnovu tih dokumenata, u bazi se može pronaći koji su uređaji bili predmet neke vrste bezbednosnog upozorenja, ukoliko su povučeni sa tržišta ima objašnjenja koji su razlozi za njihovo povlačenje, kao i koje su kompanije proizvele svaki od tih uređaja i koje su njihove majke-firme.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE