Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nastavnik i đaci otvorili zajedničku IT firmu

  Sektor informatičkih tehnologija (IT) privredna je grana u usponu, posla u njoj i te kako ima, te je u ovom domenu potrebno sve više stručnjaka, ali ne samo onih sa diplomom, već i sa znanjem traženih programskih jezika, prenosi RTV. 
  Kako je cena rada programera u Srbiji mnogo niža nego u zemljama širom sveta, tako se i osiguravaju poslovi. Jedan takav primer je u Apatinu, gde je profesor sa učenicima otvorio softversko programersku firmu.
  „Želja za napredovanjem, konstantno učenje i višestruko niža cena rada naših programera u svetu informacionih tehnologija obezbeđuje siguran posao za firme koje se kvalitetom nameću na domaćem i stranom tržištu. Najveći deo softvera se izvozi, jer su klijenti iz celog sveta, mada ima posla i kod nas“, ističe dvadesetdvogodišnji Miloš Cvijić iz Apatina, koji se od 15. godine bavi programiranjem.

  „Na dosta projekata smo radili zajedno, mnogo sam naučio od svog profesora. Kada je naša saradnja došla na jedan određeni nivo, rešili smo da pređemo u „legalne vode“, gde više ne vredi da se radi na sitno, već smo otvorili firmu kako bi radili veće projekte i nastupili kao tim na tržištu“, kaže Miloš Cvijić, programer.

  Brzina i kvalitet razvoja softverskog proizvoda put su do pouzdanih klijenta, kaže Srđan Pavić, profesor elektrotehnike, koji je sa svojim bivšim đacima otovrio prvu IT firmu u Apatinu.

  „Moje učenike poznajem, znam koliko su vredni i koliko žele da uče i imaju volje da se usavršavaju. Shvatio sam da su mladi, puni energije, kreativni i talentovani, te da mogu dosta da doprinesu u ličnom i stručnom usavršavanju IT sektora. Na ovom našem tržištu ima posla za sve, ali veliki problem svuda u svetu su nelojalni konkurenti, poput programera iz Indije, koji u velikoj meri obaraju cenu rada. Međutim, njihov loš kvalitet dolazi do izražaja i već mnogi poslodavci insistiraju da programeri ne budu iz te zemlje“, kaže Srđan Pavić, profesor elektrotehnike i računarstva.

  U visokotehnološkom poslovanju uvek treba kadar i ideja više, jer mogućnosti iz domena IT sektora predstavljaju poslove budućnosti.

  „Ovo je najbrže razvijajući sektor u celom svetu, tako da je konstantan napredak i učenje nešto što se mora“, kaže Pavić.

  „Ovo mi je prvi posao nakon srednje škole, veoma sam zadovoljna i dosta učim od kolega, jer samo konstantnim učenjem može se postići rezultat u ovom zahtevnom poslu“, kaže Dragana Lukić, menadžer za programiranje.

  Ovi mladi ljudi jedini su u Srbiji razvili hardversko softverski sistem za hotelijerstvo bez recepcionara, koji se upešno prodaje na domaćem tržištu i postaje konkurentan na stranom.

  Izvor: RTV

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE