Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Nastavljen ŠTRAJK u Fijat plastiku, bez pomaka u pregovorima

  Radnici kragujevačke fabrike „Fijat plastik“ su nastavili štrajk, koji će trajati sve do ispunjenja zahteva, budući da pregovori sa poslodavcem uz posredovanje miritelja nisu urodili plodom, rečeno je u Štrajkačkom odboru.

  „Radnici su sada u još goroj situaciji, jer im je poslodavac ponudio kolektivni ugovor u kome je predviđeno da se odreknu prava na štrajk, a regres umanji za više od 60 odsto“, rekli su u Štrajkačkom odboru.

  Poslodavci i štrajkači pregovarali su u četvrtak u Beogradu uz posredovanje državnog miritelja, ali svako je ostao pri svojim zahtevima.

  Zaposleni u Fijat plastiku štrajkuju od kraja februara zbog smajenja zarada u ovoj godini, a traže i da za dane plaćenog odsustva primaju naknadu od 65 umesto 60 odsto i izjednače se sa kolegama u Fijatovoj fabrici automobila.

  Novu rundu pregovora uz posredovanje, miriteljka je zakazala za 21. septembar u Beogradu, a budući da štrajkači neće više odlaziti za Beograd, pregovori su zakazani i za 23. septembar u Kragujevcu.

  Kako su naveli u Štrajkačkom odboru, miriteljka je rekla da ukoliko se do 17. septembra poslodavac ne javi i izrazi spremnost da vrati mašine i radnike u fabriku i ispuni finansijske zahteve štrajkača, neće ni doći do novog susreta u postupku mirenja.

  Ona je ocenila da „nema svrhe“ da se nastavljaju pregovori ukoliko poslodavac ne pristaje na popuštanje.

  U Štrajkačkom odboru su ocenili da je sada na potezu država i resorno ministarstvo.

  Oni očekuju, a to su predočili i ministarki rada Dariji Kisić Tepavčević, da resorno ministarstvo pošalje inspekciju rada u fabriku, kako bi poslodavcu bilo naloženo da vrati mašine za proizvodnju branika za fijat 500L koje su „protivpravno“ izmeštene tokom štrajka.

  „Ukoliko to ne bude učinjeno u najskorijem mogućem roku, smatraćemo da je država protiv svih radnika u Srbiji“, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković, navodeći da u tom slučaju svi poslodavci, za vreme obustave rada, mogu da slede primer Fijata.

  Izvor: Beta

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE