Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  putarine

  NAPLATNE RAMPE kod komšija odlaze u istoriju

  Hrvatska bi uskoro mogla da ukine naplatu putarine na auto-putevima i pređe na elektronsku naplatu.

  Državni sekretar Ministarstva saobraćaja Tomislav Mihotić potvrdio je u Hrvatskom saboru kako će se elektronska naplata putarine (ENP) uvesti na području cele Hrvatske, a intencija je da taj sistem bude jedinstven za celo područje Evropske unije.

  On je rekao da to podrazumeva da na hrvatskim auto-putevima neće biti naplatnih kućica.

  Bez zastoja na naplatnim rampama

  Predstavljajući izmene Zakona o putevima, državni sekretar je naglasio kako je njihov cilj da se osigura slobodan prolaz po svim mestima gde su danas naplatne kućice.

  „To znači da će se vozila registrovati na drugi način, snimanjem kamere registracije vozila i onda će se s ENP-a novac skidati automatski, neće biti zastoja, dodatnog zagađenja koje nastaje na tim lokacijama“, utvrdio je i dodao kako je, u krajnosti, cilj da se cela Hrvatska, pa i EU uvežu u takav sustav.

  Željko Pavić iz Kluba socijaldemokrata pozdravio je uvođenje ENP-a u celoj državi, no zanima ga koji hardver će se staviti na korištenje korisnicima ENP-a, ko će to platiti, vlasnik vozila ili država, ko će, s obzirom da Hrvatska ima više upravnika auto-puteva, platiti uvođenje ENP-a.

  Mihotić je kazao kako će se sva ta pitanja detaljno razraditi pravilnicima, čije je donošenje u nadležnosti resornog ministra, piše Poslovni.hr.

  „ENP će biti uveden na celo područje države, sredstva će se raspodeljivati temeljem registracije vozila koji prolaze određenim delom auto-puta i procentualno tome upravitelj auto-puta dobiće svoj deo“, objasnio je.

  Za uvođenje ENC-a 500 miliona kuna

  Sredstva za uvođenje ENP-a, dodao je Mihotić, osigurana su u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, a reč je o 500 miliona kuna.

  Izmenama i dopunama Zakona o putevima, za koje Vlada Hrvatske predlaže da se donesu po hitnom postupku, osiguraće se interoperabilnost elektroničkih sistema za naplatu putarine na celoj putnoj mreži EU, te olakšati prekogranična razmena podataka o vozilima i njihovim vlasnicima ili korisnicima za koje se utvrdi neplaćanje bilo koje vrste putarine u EU.

  Izvor: Poslovni.hr

  Foto: Beta/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE