Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJVEĆI SUDSKI PROCES: Pola miliona vozača vs. Folksvagen

  Pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu započeo je dosad najveći sudski proces u kojem kupci Folksvagenovih vozila od automobilskog giganta traže naknadu na ime štete pretrpljene skandaloznim manipulisanjem podacima o štetnim gasovima na dizelašima.

  „Sud mora prvo da proceni u kojoj meri je kupcima Folksvagenovih vozila bila naneta šteta“, rekao je na početku suđenja sudija Mihael Nif.

  Folksvagen tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver koji je manipulisao podacima o izduvnim gasovima nisu pretrpeli nikakvu štetu, te da dalje koriste svoje automobile.

  Kao tužilac u ovom procesu nastupa Savezni zavod za zaštitu potrošača i Nemački automobilski klub ADAC, koji zastupa oko 470.000 Folksvagenovih kupaca. Tužitelj Folksvagenu predbacuje da je „namerno i protiv pravila“ oštetio svoje kupce.

  Jedno od pitanja koje sudsko veće treba da razrešiti je i u kojoj meri su svi tužioci u istoj meri pogođeni skandalom.

  Kako je objašnjeno na početku procesa, sud isto tako treba da utvrdi da li je šteta nastala smanjenjem vrednosti dizel automobila zbog skandala oko manipulacije ili tek nakon javne rasprave u Nemačkoj oko zagađenja vazduha i sudskih procesa koji su urodili zabranom za sva dizel vozila u nekim nemačkim gradovima.

  Posmatrači procenjuju da bi slučaj, zbog složenosti i činjenice da se radi o prvom slučaju grupnog podnošenja tužbe, mogao biti prebačen na Visoki nemački sud, te da bi mogao trajati godinama.

  Koncern VW je u SAD, gde je 2015. i otkriven skandal oko manipulacije vrednosti štetnih izduvnih gasova, do sada već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE