Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći kruzer ikada uplovio u NEUM: Stanovnici besni PROTESTUJU

  Jutros je u Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 putnika. Meštani tog bosanskohercegovačkog grada na obali Jadrana su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumsko vodeno područje.

  Cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će tako nešto rezultirati samo štetom.Građanima se pridružio i opšinski načelnik Dragan Jurković, piše Klix.ba.

  „Ono što nas zanima jeste ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovog broda znajući da imamo zaključke Predsedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu doneseni. Neum je turističko mesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom vodenom prostoru. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati“, kazao je Jurković.

  Neum, kruzer (YouTube)

  Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Meštani ističu da u vodama jedinog bosanskog izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

  Ko je dao dozvolu za uplovljavanje kruzera?

  Načelnik opštine Neum ističe da će u ime opšine poslati protestne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži ko daje dozvole za uplovljavanje.

  „Po ovome, svako može da se najavi da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu“, istakao je Jurković.

  Protest građana u Neumu (YouTube)

  Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje saobraćajne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

  „Mi smo iz medija saznali pre dan, dva da u naš grad uplovljava ovaj brod. O tome nismo imali nikakvih saznanja pre. Odlučili smo se spontano okupiti mi, prijatelji, susedi, rodbina da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. Mi se godinama borimo, ne protiv turista već protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaliv koji nam čine nepopravljivu ekološku štetu, samim svojim boravkom i radom motora. Želimo da to prestane“, kazao je novinarima jedan od građana na protestu.

  Neum, kruzer (YouTube)

  Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi protestirali protiv uplovljavanja brodova, naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

  „Jednostavno će se narušiti sam ekosistem jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera, podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize pre par godina. Pre 10 godina dubina ovde je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Uticaj reke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže sa dna, a kada se podiže sa dna, nema dovoljno kiseonika, protoka, sunca, a bez sunca nema života“, kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizovana za lov i ribolov.

  Turisti s broda „Bolette“ bi sa 11 autobusa trebali posetiti Međugorje, vodopad Kravice, Mostar i Sarajevo.

  Izvor: Klix.ba

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE