"Najveći intenzitet virusa u narednih desetak dana"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Najveći intenzitet virusa u narednih desetak dana”

  Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je da se očekuje da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19.

  “Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu, to se procenjuje putem stopa, u odnosu na 100.000 stanovnika, očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19. Ne možemo sa sigurnošću to tvrditi”, kaže ona.

  Dr Jovanović rekla je za RTS, da se epidemiološka situacija može proceniti prema broju poseta kovid ambulantama, kao i prema broju hospitalizovanih pacijenata.

  Prema njenim rečima, u ovom trenutku povećan je broj prijema, određeni broj pacijenata se tokom dana otpusti, sama hospitalizacija kraće traje, osobe koje zahtevaju bolničko lečenje ostaju ne manje od sedam dana u bolnici.

  Najugoženiji hronični bolesnici

  Veliki broj pacijenata je na poluintenzivnoj nezi i zahteva kiseoničku potporu.

  “Respiratorni simptomi i posledice koje nastaju infekcijom koju izaziva koronavirus dovode do komplikacija, najčešće su to osobe koje imaju hronična oboljenja, treba voditi računa o korišćenju preventivnih mera, izbegavati masovna okupljanja”, rekla je ona.

  Ona podseća da smo u sezoni smo respiratornih virusa, te da možemo očekivati I neke druge viruse koji će se paralelno pojavljivati.

  “Ako se javi povišena temperatura, prvo na šta treba pomisliti je da se radi o kovidu 19”, podvlači Jovanović.

  Dodaje da su najugroženije osobe koje boluju od hroničnih bolesti.

  “U starijoj populaciji možemo očekivati veće komplikacije, imamo i veći broj osoba koje su na respiratorima, na bolničkom lečenju, kod onih osoba koje imaju hronične bolesti, astmu, šećernu bolest – ako dođe do infekcije, mogu se očekivati posledice”, istakla je dr Jovanović.

  O četvrtoj dozi vakcine

  Sve osobe koje do sada nisu primile buster dozu, a prošao je period koji je stručni komitet najavio kao neophodan za proces vakcinacije, tri meseca od primovakcinacije, treba to da učine, kaže ona.

  Ona je apelovala da se građani vakcinišu I da vakcinacija štiti od teških formi bolesti.

  Navela je da je oko 3.240.000 osoba u Srbiji vakcinisano, a 31,17 odsto je primilo buster dozu.

  Nacionalni komitet za imunizaciju u ovom trenutku nije doneo odluku o primanju četvrte dozu, ali se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima.

  “Apelujem na mlade, na radno aktivno stanovništvo da prime treću dozu, i da sa 1.800.000 primljenih trećih doza idemo ka dostizanju većeg obuhvata koji će nam omogućiti da sprečimo komplikacije, to možemo zajedničkim snagama”, zaključila je Jovanovićeva.

  Raste broj pacijenata u bolnicama

  Januar je doneo najveći broj zaraženih koronavirusom u Srbiji od početka epidemije. Poslednjih dana i broj obolelih u bolnicama, na respiratoru, ali i preminulih upozoravajuće raste.

  U  kovid bolnicama se u ovom trenutku leči 1.400 obolelih više nego početkom meseca.

  Samo u Kliničko-bolničkom centru “Bežanijska kosa” sada ih je 227 i slobodnih mesta više nema.

  Direktorka te ustanove, doktorka Marija Zdravković, kaže za RTS da su zauzeta i sva 24 mesta na intenzivnoj nezi, kao i da su tamo teški pacijenti sa bilateralnim pneumonijama.

  Naglašava da omikron nije tako jednostavan virus i da nevakcinisani imaju teške forme bolesti.

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE