Najteži pacijent u Batajnici do sada: Ima 20 godina i "zacementirana" pluća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najteži pacijent u Batajnici do sada: Ima 20 godina i “zacementirana” pluća

  U najvećoj kovid bolnici u zemlji, u Batajnici, trenutno se leči oko 700 obolelih, a direktorka te ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević upozorila je da deset meseci rada nije bilo težeg mlađeg pacijenta od dvadesetogodišnje devojke.

  Ona je nevakcinisana i nema nijednu pridruženu bolest.

  Više od hiljadu novozaraženih je u Beogradu, a još osam gradova beleži trocifren broj novoobolelih.

  Lekari upozoravaju da se najviše zaražavaju nevakcinisani i da su ogromne gužve u kovid ambulantama, zbog čega su morale da produže radno vreme do 22 sata.

  U kovid bolnici u Batajnici su otvorene četiri intenzivne nege i 18 poluintenzivnih nega.

  Direktorka kovid bolnice u Batajnici rekla je da u danu za nama kada je dijagnostikovano više od 5.000 novoobolelih, kao lekara, čoveka i rukovodioca ove bolnice ovi podaci brinu, jer samo može da nasluti šta će biti za pet ili deset dana.

  “Bolnica je prilično puna, od 700 bolesnika 620 je u jedinicama poluintenzivne nege, a 80 u jedinicama intenzivnog lečenja. Otvorena je još peta – jedinica spasa. Preko 20 odsto bolesnika zahteva intenzivnu negu, broj prijema svakog dana je između 40 i 70”, rekla je doktorka Adžić Vukičević.

  “Za osamnaest meseci koliko se borimo sa pandemijom i deset meseci rada kovid bolnice nismo imali težeg mlađeg pacijenta. Devojka stara 20 godina, apotekar iz Beograda, nevakcinisana, nema nijednu pridruženu bolest. Juče je intubirana, ona nema pluća, diše sa levim vrhom pluća, njena pluća su zacementirana”, kaže ona.

  Od pojave prvih simptoma do prijema u bolnicu u proseku treba pet do sedam dana, a ovakva klinička slika mlade devojke nastaje za devet dana, kod nekih i brže, za četiri.

  Navodi da od deset pacijenata u jedinici intenzivne niko nije vakcinisan.

  “Ne znam koju poruku da kažem, da smo krenuli lepo da se vakcinišemo sigurno da ovakvog scenarija ne bi došlo”, rekla je ona.

  Upozorava da je ovo “požar” i da je mnogo gore nego u decembru prošle godine kad je bolnica otvorena, rekla je doktorka.

  Prema njenim rečima u bolnici je najviše mlađih muškaraca, između 30 i 40 godina, niko nije vakcinisan od njih, pa između 40 i 50 godina pa 20 i 30 godina, 20 odsto su žene.

  Dodaje da među zaposlenima U Batajnici praktično nema nevakcinisanih i da su se svi vakcinisali početkom avgusta.

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE