Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stari, starost, godine

  Stručnjak otkrio RAZLOGE zbog kojih je najstarija osoba na svetu doživela 122.

  Džen Kalment, Francuskinja, postigla je neverovatan podvig doživevši 122. godinu, čime je dobila čast da bude najstarija osoba na svetu.

  Pre njene smrti, Kalment se sastala i razgovarala o svom životu sa Žan-Mari Robinom, stručnim demografom koji proučava veze između zdravlja i dugovečnosti.

  ,,Moramo imati na umu da je veliki deo dugovečnosti Džen Kalment rezultat slučajnosti jer je tako izuzetna“, rekao je Robin.

  Međutim, postoje neki aspekti njenog života koji su verovatno doprineli njenoj sposobnosti da živi tako dugo, dodao je.

  3 najverovatnija razloga zašto je najstarija osoba na svetu živela do 122. godine:

  Najstarija osoba na svetu je bila bogata

  Kalment je imala koristi od „odrastanja u buržoaskoj porodici na jugu Francuske, budući da je živela u lepom kraju“, kazao je Robin.

  To joj je omogućilo da ide u školu do 16. godine, što nije bilo uobičajeno za žene u tom periodu. Pohađala je privatne časove kuhinje, umetnosti i plesa sve dok se nije udala sa 20 godina.

  Još jedan faktor koji joj je verovatno pomogao da živi duže i da ima manje stresa jeste to što „nikada nije radila“, istakao je Žan-Mari Robin.

  „Uvek je imala nekoga kod kuće da joj pomogne“, i nije morala sama da kuva, pa čak ni da kupuje svoje potrepštine.

  Novac

  Novac, najstarija osoba na svetu (Pixabay)

  Nije pušila cigarete do duboke starosti

  Do braka, Kalment nije smela da puši.

  „Moramo da se setimo gde smo bili na kraju devetnaestog veka u malom gradu na jugu Francuske. Naravno, bilo je apsolutno zabranjeno i nemoguće da to radi devojka, posebno u buržoaskoj porodici “, kazao je Robin.

  Ipak, neposredno nakon venčanja, muž je Džen ponudio cigaretu. Iako je bila izuzetno srećna što je uradila nešto što ranije nije smela, „kada je prvi put pušila, nije joj bilo lepo i prestala je da to radi“.

  Zanimljivo je da Kalment nije pušila većinu svog života, ali je tu naviku stekla oko svoje 112. godine dok je živela u staračkom domu.

  Cigarete

  Cigarete, najstarija osoba na svetu (Unsplash)

  Imala je odličan društveni život

  Sa toliko slobodnog vremena, Kalment nije imala „apsolutno ništa da radi osim da se brine o sebi, da posećuje Francusku i ima društvene aktivnosti“, napomenuo je Robin.

  Većinu vremena provodila je posećujući društvene događaje i upoznajući nove ljude, posebno zato što su „ljudi organizovali balove kod kuće“.

  Sa suprugom je takođe mogla često da putuje i odlazi u Pariz da vidi Ajfelov toranj, koji je tada bio u izgradnji.

  „Ona je otkrivala ovaj fascinantan svet na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek. Čak i da je umrla u 119-oj godini, to bi bilo izuzetno, a isto bi bilo i sa 120. Ali ona je živela do 122. i još nekoliko dana“, zaključio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE