NAJPROMETNIJI u regionu: Iseljenici i izbori "NAPUNILI" prištinski aerodrom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJPROMETNIJI u regionu: Iseljenici i izbori “NAPUNILI” prištinski aerodrom

  Prištinski aerodrom bio je najprometniji u regionu tokom prvog tromesečja 2021. godine i prvi put je izbio na vodeće mesto u bivšoj Jugoslaviji.

  Takođe je postao prvi aerodrom u regiji na kojem je zabeležen završetak mesečnog pada broja putnika, koji je započeo izbijanjem pandemije koronavirusa, piše specijalizovani portal EX-YU Aviation News.

  U martu je broj putnika porastao za 23,3 odsto u odnosu na isti mjesec 2020. Aerodrom je tokom perioda januar – mart uslužio 330.787 putnika, u poređenju s oko 283.000 u Beogradu, koji je na drugom mestu i 148.991 putnika u Skoplju.

  Aerodrom u Prištini, kao i Beogradu, imao je bolje rezultate od glavnih evropskih vazdušnih luka, uključujući Budimpeštu, Prag, London Getvick, Luksemburg i druge.

  Prištinski aerodrom bio je otporniji na pad prometa u uslovima pandemije od većine ostalih, jer se oslanja na veliki broj iseljenika s Kosova u Evropskoj uniji.

  Takođe, parlamentarni izbori pomogli su u februaru kada se veliki broj onih koji rade u inostranstvu, posebno u Švajcarskoj, vratio u domovinu na glasanje. Pandemija je promenila uobičajeni tok prometa na aerodromima u bivšoj Jugoslaviji.

  Priština je postala najprometnija, Skoplje je preteklo Zagreb, dok su i Sarajevo i Tuzla pretekli Ljubljanu, a Slovenija je i dalje među najugroženijim tržištima u Evropi.

  Prištinskim aerodromom od 2010. upravlja tursko-francuska kompanija Limak Kosovo International Airport Sh.a.
  Inidirektno, preko koncesije lionskog aerodroma, Vansi, koncesionar beogradskog aerodroma, postaje suvlasnik i te koncesije. Koncesija je izdata na 20 godina.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE