Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najopširnija studija UN o klimi do sada: Ovo je CRVENI ALARM za čovečanstvo

  U najnovijem i opsežnom izveštaju radne grupe Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) navodi se da bi zbog emisija štetnih gasova već u sledećih deset godina mogli da očekujemo nove značajne poraste temperatura i nivoa mora.

  Požari,  poplave i ekstremni vremenski uslovi širom sveta poslednjih meseci samo su najava onoga što se može očekivati ​​ako se nastavi globalno zagrevanje, tvrde naučnici, dok IPCC upozorava na neizbežan i strašan rizik za globalnu klimu.

  Kako prenose strani mediji, autori izveštaja IPCC -a upozoravaju na posledice porasta globalne temperature.

  Ograničavanje globalnog rasta temperature na 1,5 stepenu Celzijusa ili čak dva stepena, biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, objavljeno je unajnovijem izveštaju IPCC-a.

  Na klimatskom izveštaju su radila 234 autora, naučnici iz 66 zemalja.

   

  „U pojedinim godinama dostići ćemo rast temperature od 1,5 stepeni mnogo ranije“, rekao je profesor Malte Meinshausen sa Univerziteta Melbourne u Australiji.

  Dr. Friederike Otto sa Univerziteta Oxford kaže da ćemo videti još intenzivnije i učestalije toplotne udare.

  „Takođe ćemo videti porast obilnih padavina na globalnom nivou, a takođe će se povećati suša u nekim regijama“, navodi Otto.

  U izveštaju IPCC-ovog šestog ciklusa procene navodi se kako nema sumnje da su klimatske promene uzrokovane ljudskim aktivnostima.

  U izveštaju se navodi da je gotovo celo zagrevanje koje se dogodilo od predindustrijskog doba uzrokovano oslobađanjem gasova koji zadržavaju toplotu, poput ugljen dioksida i metana.

  U izveštaju od 3.000 stanica se navodi da je u poslednjoj deceniji arktički morski led na najnižem nivou od 1850. godine, i da je globalni nivo mora od 1900. godine porastao najbrže u poslednjih 3.000 godina.

  Očekuje se da će se ekstremne vremenske prilike, od oluja do toplotnih udara, pogoršati i postati učestalije.

  Naučnici predviđaju da će nivo mora nastaviti rasti narednih stotina do hiljada godina.

  Naučnici upozoravaju da će se sve češće pojavljivati neki ekstremni događaji „bez presedana “ čak i pri zagrevanju za 1,5 °C i da bi u u mnogim regijama moglo biti požara.

  Autori izveštaja, zaključili su da će svet preći prag od 1,5 stepeni posle 2030. godine, što je znatno ranije nego što je to bilo u prethodnim predviđanjima.

  „Crveni alarm za čovečanstvo“

  „Današnji izveštaj radne grupe IPCC-a crveni je alarm za čovečanstvo, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres nakon predstavljanja današnjeg izveštaja.

  „Ako sada udružimo snage, možemo sprečiti klimatsku katastrofu. No, kako današnji izveštaj  jasno pokazuje, nema vremena za odlaganje niti mesta za izgovore“, rekao je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE