Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MOL Grupa: Najbolji kvartalni rezultat do sada

  MOL Grupa je objavila finansijske rezultate za prvu polovinu godine i drugi kvartal 2021. godine. U prvih šest meseci, MOL Grupa je ostvarila EBITDA u iznosu od 1.559 miliona dolara dok je čista CCS EBITDA u drugom kvartalu ostvarila rast od 153 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostigla najviši nivo ikada u vrednosti of 893 miliona dolara, zahvaljujući snažnijem makro okruženju u naftnoj industriji, rekordno visokim maržama petrohemije i popuštanju pandemijskih mera koje su imale pozitivan uticaj na obime prodaje, naodi se u saopštenju kompanije.

  Snažno povećanje EBITDA u drugom kvartalu omogućilo je MOL Grupi da koriguje smernice za celu 2021. godinu sa „oko 2,3 milijarde dolara“ na „oko 3 milijarde dolara“.

  „Veoma sam ponosan što sam u prilici da objavim da smo postigli najbolje kvartalne rezultate u istoriji kompanije. Zahvaljujući našem fleksiblnom modelu poslovanja ne samo da smo uspešno savladavali izazove koje je nametnula pandemija virusa korona već smo i obuhvatili snažan trend rasta cena robe koji postoji u ovom trenutku. To znači da smo zabeležili čistu CCS EBITDA u vrednosti od 893 miliona dolara u drugom kvartalu što je s druge strane dovelo do korekcije naših smernica na godišnjem nivou na oko 3 milijarde dolara  sa prethodnih 2,3 milijarde. Što se budućnosti tiče,  veoma sam zadovoljan našim napretkom na ključnim projektima dok traje realizacija naših strateških planova za period do 2030. godine i dalje,“ prokomentarisao je rezultate predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

  U Downstream segmentu  čista CCS EBITDA u drugom kvartalu porasla je za 305 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 447 miliona dolara, zahvaljujući veoma snažnim petrohemijskim performansama uz postepeni oporavak niskih rafinerijskih marži iz drugog kvartala 2020. godine.

  U prvoj polovini 2021. godine, Downstream segment zabeležio je za 73 odsto bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine. Odličan rezultat Downstream segmenta u prvom redu je postignut zahvaljujući izvanrednim petrohemijskim performansama pošto je integrisana marža petrohemije u aprilu dostigla najviši nivo u svojoj istoriji od 1035 EUR/t.

  Downstrem segment je tako dao najveći doprinos Grupi u drugom kvartalu u gotovom novcu, i generisao slobodan protok novca u vrednosti od 307 miliona dolara.  Što se trenutnih ulaganja tiče, projekat Polyol premašio je 84 odsto do ukupnog završetka projekta na kraju Q2.

  EBITDA Upstream segmenta porasla je na 336 miliona dolara u drugom kvartalu i dostigla nivo tačno tri puta viši u odnosu na prošlogodišnji rezultat, a rezultat u prvoj polovini godine dostigao je 645 miliona dolara, tj. rast od 117 odsto u odnosu na isti period u prošloj godini, zahvaljujući kontinuirano visokim cenama nafte i gasa. Obim proizvodnje nafte i gasa od 111. 2 mboepd bio je nešto manji, za pet odsto, u odnosu na prvi kvartal 2021. godine kao rezultat troškova održavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i prirodnom padu u Ujedinjenom Kraljevstvu i CIE kao i nižoj potraživanoj proizvodnji ACG-a pod uticajem viših cena nafte. Doprinos Upstream-a, kada je u pitanju gotov novac, ostaje jedan od najvažnijih  u okviru Grupe imajući u vidu porast pojednostavljenih slobodnih novčanih tokova u odnosu na prethodnu godinu, kao i kvartalni rezultat od 230 miliona evra u Q2.

  U Q2 2021. godine, Consumer Services EBITDA       zabeležila je najviši rezultat ikada zahvaljujući rastu od 48 procenata u odnosu na prethodnu godinu na 164 miliona dolara. Izuzetne performanse rezultirale su snažnijim slobodnim protokom novca i generisale su 230 miliona dolara u prvoj polovini godine, što je za 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Popuštanje mera zabrane kretanja i ograničenja koje je nametnula pandemija virusa korona u centralnim zemljama MOL Grupe u CIE imalo je pozitivan uticaj na obime prodaje i non-fuel maržu. Non-fuel marža porasla je za 34 odsto u Q2, zahvaljujući snažnim performansama u velikom broju različitih kategorija proizvoda na tržištima u Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj Republici i Slovačkoj. Ukupan obim prodaje porastao je za 25 procenata u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat povećanog broja putovanja nakon popuštanja pandemijskih mera zaštite. U Q2 2021. godine, MOL, zajedno sa kompanijom INA koja je sastavni deo Grupe, postigla je dogovor o kupovini OMV Slovenia, uključujući 120 servisnih stanica i veleprodaju kupljene kompanije. Na taj način, broj Fresh Cornera porastao je na 1.008 u Q2, u odnosu na 984 u Q1 2021. godine.

  Gas Midstream u Q2 opao je za 48 odsto na 23 miliona dolara EBITDA na godišnjem nivou s obzirom da su i tranzitni i regulisani prihodi opali kao rezultat materijalno smanjenog prekograničnog kapaciteta i potražnje za prenosom. Domaći obimi prenosa porasli su za 32 procenata u poređenju sa drugim kvartalom prethodne godine dok su obimi prenosa kada je u pitanju izvoz (u Ukrajinu, Rumuniju, Hrvatsku i Slovačku) značajno smanjeni, za skoro 87 odsto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: MOL Grupa

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE