Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJGORI razlog za poskupljenja: „Cene skaču zbog MANJKA U KASI“

  Poskupljenja sa kojima će se potrošači u Srbiji suočiti nakon Nove godine, kao i ona koja su već opteretila njihov kućni budžet, posledica su dizanja cena koje nije zasnovano na tržišnim osnovama, već težnje države da puni deficit u budžetu, smatraju sagovornici lista Danas.

  Spisak proizvoda koji su poskupeli ili tek treba da poskupe je poduži. Tako je jedna od najosnovnijih namirnica kao što je ulje poskupelo čak dva puta, prvo u oktobru a potom ponovo u novembru u ukupnom iznosu od oko 13 odsto.

  Kao razlog za poskupljenje ulja naveden je skok cene suncokreta na tržištu za 25 odsto u odnosu na 2019. godinu, pa potrošači litar ulja plaćaju od 130 do 160 dinara.

  U januaru će doći do povećanja cena cigareta za 10 dinara po paklici zbog povećanja akcize na osnovu koga će država umesto 74,5 uzimati 76,7 dinara po kutiji. To će uzrokovati da će se cene cigareta u Srbiji početkom 2021. godine kretati između 270 i 400 dinara.

  U narednoj godini doći će i do povećanja maloprodajnih cena goriva koje se pravda poskupljenjem sirove nafte na svetskim tržištima, pa se očekuje da će cena benzina na pumpama u Srbiji porasti za dva do četiri dinara po litru.

  Ono što potrošače dodatno očekuje nakon Nove godine je i povećanje cena struje od oko 3,4 odsto. Novosađani će plaćati i veći porez u 2021, ali i novu mesečnu taksu od 118 dinara. Takođe, pojedine bankarske usluge mogle bi da poskupe.

  Srećnih nam 100 EUR: Spisak POSKUPLJENJA i NAMETA kojim nas država „časti“

  Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da poskupljenja u uslovima epidemije nisu zasnovana na realnim tržišnim kriterijumima, kako kod nas tako i u inostranstvu.

  „Poskupljenja do kojih je došlo ili će tek doći nemaju opravdan razlog. Iza njih, kako kod nas tako i u drugim zemljama, stoji težnja za bogaćenjem kao i nesposobnost vlada da se suoče sa krizom koju je izazvala epidemija koronavirusa“, navodi on.

  Ističe da bi Vlada Srbije mogla da utiče na to da se cene proizvoda zasnivaju na tržišnim osnovama bez neopravdanih poskupljenja.

  Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović takođe smatra da u mnogim slučajevima poskupljenja do kojih dolazi nisu opravdana.

  „Kada govorimo o formiranju cena proizvoda na tržištu, ne možemo da konstatujemo da se taj proces odvija shodno ponudi i potražnji. U konkretnoj situaciji se ne vodi računa o kupovnoj moći stanovništva. Taj kriterijum bi pak morao biti sagledavan kada se formiraju cene proizvoda“, kaže sagovornik Danasa.

  Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže da su dva osnovna razloga koja utiču na poskupljenje roba i usluga u uslovima epidemije virusa korona u Srbiji.

  „Prvi je taj što se cena prehrambenih artikala ne zasniva na ekonomskoj potrebi da do toga dođe. Drugi razlog je taj da država ciljno povećava cene usluga u preduzećima kojima rukovodi kako bi napunila praznu državnu kasu“, navodi Pavlović i dodaje da država ne ume da upravlja preduzećima pod svojom ingerencijom, pa zato poseže za poskupljenjima.

  Zaključuje da bi moralo da se preispita da li postoje realni osnovi za poskupljenje prehrambenih proizvoda.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE