Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  dinar, nbs, dinarski krediti

  Srećnih nam 100 EUR: Spisak POSKUPLJENJA i NAMETA kojim nas država „časti“

  Zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, koja već mesecima ne jenjava, mnogi građani Srbije izgubili su posao, a mnogima koji nisu izgubili posao plata je drastično smanjena.

  Kriza je snažno pogodila srpsku privredu, a brojna istraživanja pokazala su da su najviše pogođena mikro preduzeća.

  Paket ekonomskih mera za smanjenje negativnog efekta na privredu prouzrokovanog epidemijom koronavirusa koji je Vlada Srbije donela početkom aprila u vrednosti od 5,1 milijarde evra bio je izdašan, prema mišljenju nekih stručnjaka i previše.

  Jedna od mera o kojoj se najviše polemisalo bila je jednokratna novčana pomoć od 100 evra punoletnim državljanima Srbije. Bez obzira na različita mišljenja o tome da li je trebalo da svi građani dobiju 100 evra ili samo oni kojima je najpotrebnija pomoć, isplata je svima dobrodošla.

  Međutim, novi talas koronavirusa Srbiju je snažnije pogodio nego prvi, efekti državne pomoći privredi odavno su izbledeli, o mogućem novom paketu ekonomskih mera i dalje se raspravlja, a 100 evra se potrošilo.

  Možda je ipak trebalo da ih sačuvamo, jer izgleda da će nas „skupo koštati“ jer se najavljuju poskupljenja i novi nameti.

  Evo šta emo sve plaćati skuplje

  Poskupljenje vode

  Od 1. januara 2021. godine u Beogradu će cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača biti povećana za pet odsto. Tako će prosečno domaćinstvo vodu i njeno odvođenje plaćati 80 dinara skuplje

  Skuplje odnošenje smeća

  JKP „Gradska čistoća“ povećala je cene svojih usluga, pa će za domaćinstva, usluga sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada koštati umesto dosadašnjih 5,64 dinara po kvadratu sa PDV, 6,6 dinara.

  Povećanje cene za RTS pretplatu

  U proceduru Skupštine Srbije 27. novembra ušao je Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojim Vlada Srbije predlaže da taksa za RTS i RTV, tzv. pretplata, od 1. januara do kraja iduće godine iznosi 299 dinara, umesto dosadašnjih 255 dinara.

  Povećanje poreza na imovinu

  Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o prosečnoj ceni kvadrata za utvrđivanje poreza na imovinu u 2021. godini.

  Od ovih brojki i parametara ponajviše zavisi i koliki će porez na imovinu tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude veći i preko šest odsto u odnosu na 2020. godinu.

  Na primer, procenjena cena kvadrata na osnovu koje se izračunava porez na imovinu, za ekstra zonu poslovanja, u 2020. iznosio je 195.052 dinara za stan, dok će naredne godine on biti 206.838 ili šest odsto veći.

  Mnogim građanima su na adrese po prvi put stigla i rešenja za naknadu za odvodnjavanje.

  Takođe, kako pišu građani, u Somboru, Kruševcu i Obrenovcu skočila je cena grejanja.

  Podsetimo, država je nedavno počela da se beskompromisno „obračunava“ sa frilenserima koji nisu izmirivali svoje poreske obaveze na vreme. Naime, Poreska uprava je u oktobru pozvala sva fizička lica, koja nisu podnela poreske prijave deviznih priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost. Nakon poziva na adrese frilensera počela su da stižu poreska rešenja sa zateznim kamatama i obavezama za pet godina unazad.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • NazaDnoo

   Kako je nekima tek SADA stiglo naknada za odvodnjavanje kada mi ovde u banatu to isto plaćamo već sedam,osam godina od kada su nazadnjaci na vlasti,znači mi smo budale sto smo plaćali do sada kada nekima tek sada to stize,ok da znam da ne platim narednih par godina da nadoknadim to....

  • Slobodan

   Cuti narode i trpi zulum. Car Lazar place na nebu od muke, kakav smo narod postali. Sve kukavica do kukavice. Zato nas i zeza ko kako hoce......

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE