Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spavanje

  NAJGORA POZA za spavanje zbog koje vas bole vrat i leđa

  Kvalitetan san presudan je za zdravlje svakog čoveka, ali jedan od faktora koji se često zanemari jeste poza u kojoj spavamo. Određeni položaji spavanja mogu otežati disanje, opteretiti leđa, vrat ili ramena.

  Prema mišljenju doktorke Niši Bopal, ležanje na stomaku smatra se najgorim položajem za spavanje.

  „To opterećuje leđa i vrat i može uzrokovati bolove u donjem delu leđa„, napominje ona.

  Osim toga, spavanje na stomaku otežava i disanje, smatraju ostali lekari.

  „Ako ste ikad, na primer, otišli u krevet začepljenog nosa, verovatno znate da se nećete kvalitetno odmoriti ako ćete celu noć disati na usta“, rekla je doktorica Ketrin Darli.

  Razlog zašto je spavanje na stomaku najgori položaj jeste taj što vaše lice zapravo ne može biti u ravnom položaju.

  „Glava savijena u jednu stranu predstavlja veliko naprezanje ligamenata vratne kičme, a takođe može staviti vrat u kompromitirajući položaj tokom cele noći. Retko sam video dobar položaj vrata kod ljudi koji spavaju na stomaku“, ustanovio je kiropraktičar B. J. Hedrik.

  Ukoliko stvarno volite da spavate na stomaku, Bopal predlaže da koristite što tanji jastuk ili da spavate bez njega kako biste smanjili pritisak na leđa. Ipak, u idealnom slučaju, možda bi trebalo da isprobate spavanje na boku ili leđima.

  Spavanje na leđima smatra se najboljim za poravnanje kičme, iako može uzrokovati probleme ljudima koji hrču, imaju apneju u snu ili čak refluks kiseline.

  Za spavanje na boku Bopal i Darli predlažu strateško postavljanje jastuka. Možete staviti jedan jastuk iza sebe, a drugi između kolena kako biste podupirali bokove, kaže Bopal ili prema Darlijevoj preporuci, jastuk možete staviti i uz stomak kako se ne biste okrenuli na njega dok spavate.

  Izvor: Klix

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE