Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voda

  Na Volstritu počelo trgovanje VODOM

  Od ove nedelje, na terminskom tržištu roba na Volstritu počelo je trgovanje vodom, a njena cena variraće poput cena ulja, zlata ili pšenice, saopštila je CME Group, najveća svetska berza finansijskih derivata.

  Stručnjaci uveravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim s ovim osnovnim prirodnom resursom i podsećaju da se cena vode u Kaliforniji se u poslednjih godinu dana udvostručila.

  CME Grupa pokrenula je u ponedeljak trgovanje, povezano s kalifornijskim spot tržištem vode vrednim više od 1,1 milijarde dolara, a cena na zatvaranju za buduće isporuke vode iznosila je 486,53 dolara za po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.

  Indeks vode Nasdaq Velez California Water Index zasniva se na cenama u glavnim slivovima Kalifornije, gde je povećana nestašica vode. Ova vrednost se može koristiti kao referenca za trgovanje vodom širom sveta.

  Poljoprivrednici, hedž fondovi i opštine sada su u mogućnosti da se zaštite ulaganjem u buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu. Prema kompaniji CME Group, novi ugovori će, osim boljeg upravljanja rizicima povezanim sa nestašicom vode, stvoriti i bolju korelaciju između ponude i potražnje na tržištima.

  Terminski ugovori ne zahtevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Zasnivaju se na prosečnoj nedeljnoj ceni najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

  Prvi ugovori ove vrste u SAD objavljeni su u septembru, kada su vrućine i požari harali zapadnom obalom zemlje i kada je Kalifornija izlazila iz osmogodišnje suše. Prema Blumbergu, oni bi trebalo da služe kao „zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cena i kao pokazatelj za investitore širom sveta.“

  Kina i Sjedinjene Države su glavni potrošači vode u svetu. Prema Ujedinjenim nacijama, dve milijarde ljudi živi u zemljama sa ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procenjuje da bi u narednih nekoliko godina dve trećine planete moglo da oseti nestašicu vode, što bi moglo da podstakne epske migracije.

  Oskudica vode povezana je s preteranom industrijskom i ljudskom potrošnjom, kao i s klimatskim promenama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE