Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugovor, potpisivanje, polisa životnog osiguranja

  Na današnji dan pre 441 godine zaključena je PRVA polisa životnog osiguranja

  Životno osiguranje nije nov izum, može se pratiti još od rimskog doba kada je 203. godine rimski garnizon u Alžiru osnovao klub pod nazivom Hornblavers. U zamenu za redovnu uplatu u centralni fond, uplaćivan je paušalni iznos u slučaju smrti, unapređenja, prelaska ili boraca. Ipak, najranije zabeležena polisa životnog osiguranja sklopljena je u Engleskoj na današnji dan 1583. godine.

  Ričard Martin je osigurao Vilijama Gibonsa, plaćajući trinaestorici trgovaca 30 funti za 400 ako osiguranik umre u roku od jedne godine, što se i desilo. Ubrzo nakon smrti osiguranog Vilijama Gibonsa, vlasnik polise Ričard Martin tužio je osiguravajuću kuću jer nije htela da mu isplati premiju i dobio spor. U to vreme svako je mogao da kupi polisu životnog osiguranja i “osigura život” bilo koje druge osobe čak i bez njenog pristanka ili znanja.

  Uobičajeno je bilo da se osiguraju životi starijih bogatih, poznatih ljudi ili zatvorenika u nadi da će uskoro umreti, a u zamenu za malu premiju ugovarač osiguranja je dobijao veliku sumu. Ova praksa „kockanja“ prestala je kada je 1775. godine britanski parlament doneo Zakon o osiguravajućim kamatama.

  Kriza nije poljuljala dobrovoljne penzijske fondove: Uplatili smo više novca nego prošle godine

  Prva kompanija koja je ponudila osiguranje

  Prva kompanija koja je ponudila životno osiguranje u moderno doba bila je Amicable Society for a Perpetual Assurance Office, osnovana u Londonu 1706. od strane Vilijama Talbota i Sir Thomasa Allena. Svaki član je vršio godišnju uplatu po akciji za jednu do tri akcije s obzirom na starost članova od dvanaest do pedeset pet godina. Na kraju godine deo „sporazumnog doprinosa“ podeljen je na supruge i decu preminulih članova, srazmerno broju akcija koje su naslednici posedovali. Prijateljsko društvo je počelo da radi sa 2.000 članova.

  Dok je životno osiguranje prvobitno bilo dostupno samo onima koji su mogli sebi da priušte da plate relativno velike premije, promena strukture društva tokom 18. i 19. veka stvorila je svest da je „industrijskim klasama“ potreban neki oblik finansijske zaštite.

  Pre kraja 18. veka veliki broj društava je obezbeđivao neke troškove za bolovanje i sahranu. Iz ovih društava izrastao je koncept životnog osiguranja, pri čemu su kompanije davale osiguranje koje je posebno odgovaralo potrebama većine stanovništva.

  Kako se društvo razvijalo u sofisticiranosti, došlo je do povećane svesti da životno osiguranje treba da obezbedi više od iznosa za plaćanje troškova sahrane; trebalo bi da obezbedi zamenu za izgubljenu zaradu.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE