Na bolovanju nastavnici i "tetkice", a ministar i Vlada "spavaju"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na bolovanju nastavnici i “tetkice”, a ministar i Vlada “spavaju”

  Forum srednjih stručnih škola (FSSŠ) predložiće svim reprezentativnim sindikatima obrazovanja da održe jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi se Vlada i ministar prosvete probudili i počeli da primenjuju mere za sprečavanje širenja infekcije kovid 19, koje su u Evropi već uveliko aktuelne.

  To za Danas kaže predsednik FSSŠ Milorad Antić, čiji članovi apeluju na nadležne da obezbede maske za sve zaposlene i učenike, tehničke uređaje koji proveravaju vazduh u prostorijama, da se poveća broj pomoćnog osoblja kako bi se prostorije redovno čistile, kao i da se obezbedi da u školu dolaze samo zdravi nastavnici i učenici.

  “Prosvetni radnici su zabrinuti za svoje zdravlje i za učenike. Svakodnevno u školama oboljevaju jedan ili dva nastavnika, pa je normalno odvijanje nastave nemoguće. Kako uopšte funkciniše nastava kada nema četvoroslojnih i šestoslojnih masaka koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija? Kako funkcioniše nastava bez postojanja aparata koji proveravaju da li treba provetriti učionicu ili ne? Kako funkcioniše nastava bez testiranja nastavnika i učenika bar dva puta u toku nedelje?”

  Ovo su pitanja francuskih prosvetnih radnika koje su postavili na nedavnim protestima i to su zahtevi Foruma srednjih stručnih škola, navodi Antić.

  Iz Foruma smatraju da niko ne bi smeo da uđe u školu bez negativnog testa, a kod nas, kažu, ulaze bolesni i učenici i nastavnici.

  Niko o tome ne vodi računa O aparatu koji proverava vazduh u učionicama niko ne priča, niti Ministarstvo ili gospodin Ružić o tome išta i znaju. Neophodno je obezbediti odgovarajuće maske za sve u školi (minimum četvoroslojne). Ono što je istina je da je zbog velikog broja obolelih “tetkica” smanjenja učestalost čišćenja i dezinfekcije prostorija, upozorava Antić.

  Forum srednjih stručnih škola sumnja da se ne iznose tačni podaci o broju zaraženih u školama, a posebno im “bode” oči što se ne saopštava koliko je zaraženih nastavnika.

  “Tražimo transparentnost i zahtevamo da se navede procenat zaraženih nastavnika po gradovima. Tražimo odgovornost za sve koji svojim nečinjenjem ugrožavaju živote zaposlenih i učenika”, poručili su iz sindikata.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE