Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Muzej Đorđu Balaševiću

  Muzej Đorđu Balaševiću skoro spreman, uprkos PRIMEDBAMA (FOTO)

  Novi Sad će dobiti muzej posvećen Đorđu Balaševiću, a sada je poznato i kako će muzej izgledati. Ipak, mnogi nisu za to da se muzej uopšte izgradi na ovoj lokaciji.

  Kako je planirano, muzej će se nalaziti u sklopu Univerzitetskog parka.

  Predstavljanju idejnog rešenja muzeja koji će se nalaziti u Univerzitetskom parku prisustvovala je porodica Balašević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

  Vučević je rekao da će on lično i gradska uprava učiniti sve da pomognu u ispunjenju „ovog zaveta“.

  Naveo je da će pomoći da „Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni“.

  „Obećala sam Simoni da ćemo na njen rođendan, u ime onih „devet sveća na torti…“, zajedno otkriti ono na čemu sam radila prethodnih meseci. Ona, doduše, još uvek ne zna značenje reči „fondacija“, jer još nismo došli do tako komplikovanih reči, ali pokušaću da joj objasnim da je to ustanova zbog koje se trudiš da sve što ti je povereno radiš dosledno i odgovorno, iz dana u dan, jer samo onda možeš savršeno mirna i bajku o čarobnom pasulju, na primer, da nastaviš tačno na onom mestu gde ju je prethodne večeri prekinuo san…“ napisala je Olivera Balašević na svom Fejsbuk profilu.

  Podneto 10 primedbi

  Kako piše 021, prema Nacrtu plana, urbanisti su u sklopu parka predvideli muzej od više stotina kvadrata.

  U Planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijalnu salu i druge prostorije.

  Prvobitno je predviđeno da prizemni objekat bude na 300 kvadratnih metara bruto prostora.

  U toku javnog uvida podneto je 10 primedbi.

  Društvo arhitekata Novog Sada ocenilo je da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Smatraju da za muzej postoji adekvatnije mesto u izgrađenom tkivu grada.

  Primedba Fondacije Balašević: Da se omogući da objekat ima prodavnicu i kafeteriju

  Primedbu van roka je dostavila i Fondacija Balašević. Oni su ocenili da muzej treba planirati tako da omogući da objekat sadrži prodavnicu i kafeteriju sa 11 soba za smeštaj. Komisija je delom prihvatila primedbu.

  Kada je objavljen izmenjeni plan koji predviđa muzej posvećen Đorđu Balaševiću više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija.

  Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću. Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj trenutno ne postoje sadržaji, piše novosadski portal.

  Protiv muzeja i opozicija u Novom Sadu

  Predstavnici opozicionih partija u Skupštini grada Novog Sada najavili su da neće podržati da se na prostoru Univerzitetskog parka izgradi muzej. Kako nadove, protiv su jer gradu „svakako nedostaje“ zelenila i jer postoje druge lokacije za tu namenu.

  Oni su na sednici skupštine grada ocenili da se ovakvim donošenjem urbanističkog akta nastavlja praksa lokalne vlasti da se menjaju urbanistički planovi „po želji privatnih lica i investitora“, a bez mišljenja javnosti i struke.

  Šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Bojan Radojević rekao je da je „neprihvatljivo“ da se bilo koji deo parka odvaja za bilo kakvu izgradnju i da se time Novosađanima smanjuju zelene površine. „Smatramo da nije u redu ono što se dogodilo, a to je predstavljanje gotovog rešenja, kojem su prisustvovali gradonačelnik sa porodicom Balašević“, rekao je on.

  Naveo je i da se „postavlja pitanje na osnovu čega su oni krenuli u izradu plana koji još nije ni usvojen?“

  „Na kom konkursu je to rađeno? Ko je platio izradu idejnog rešenja kada grad nije ni krenuo u realizaciju projekta“, upitao je Radojević. Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da postoje i druge lokacije u gradu na kojima se može izgraditi muzej posvećen Balaševiću.

  Izvor: BIZLife, 021, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE