Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mufovi i mrežice za glavu deo muške kolekcije Đorđa Baščarevića (FOTO)

  Četvto veče Perwoll Fashion Week-a prošlo je u znaku društveno odgovornih tema. Stoga , u okviru ovogodišnjeg izdanja Perwoll Fashion Week-a, Udruženje za održive inicijative i Centar za unapređenje životne sredine realizuju projekat Tekstilni otpad nije u modi, sa idejom da skrenu pažnju na poguban uticaj tekstilnog otpada po eko-sistem, kao i nedostatak potrebnih regulativa za upravljanje ovom vrstom otpada u našoj zemlji.

  Količina odeće koja se kupi u Srbiji dostiže neverovatnu cifru od 80 000 tona godišnje. Ova odeća je često vrlo upitnog kvaliteta i sastava. Da bi odeća mogla da bude povoljna pravi se od jeftinih materijala – pre svega plastike (polyester), i uglavnom ima jako kratak upotrebni rok. Osim toga, sistem brze mode koji plasira trendove iz nedelju nedelju motiviše nas da neprestano kupujemo nove odevne komade, a stare bacamo.

  Takva odeća jednako šteti Planeti – kao, na primer, plastična boca ili kesa.

  Na ovu temu je održan i panel.

  Na panelu su adresirane negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom – od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa, ali je razgovarano i o tome šta možemo da uradimo da neke stvari promenimo na bolje. Učesnici panela bili su prof. dr Miodrag Stojković – istraživač na Institutu za ljudsku genetiku / Newcastle University, Ivana Jovčić – Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine, prof. Vladimir Đurđević – klimatolog, vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

  Revije

  Društveno odgovorne teme konstantno dobijaju prostor u programu Perwoll Fashion Week-a, a iz tog razloga su studenti Univerziteta Metropolitan predstavili digitalnu reviju „Vidimo se na proleće“.

  Autori recije su diplomci Jelena Nedeljković, Marina Živković, Strahinja Tabaković studenti četvrte godine Modnog dizajna Marijana Stepanović, Sofija Stanković, Tamara Vojnovski, Dino Puljić, Bogdan Mrša. Studenti su imali slobodu da u okviru svojih kreacija predstave viđenje – mode, umetnosti, načina života, ali i trenutnih dešavanja u svetu.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Osim studenata, svoju kolekciju predstavila je i naša dizajnerka koja živi u Barseloni, Ana Vasiljević. Kolekcija je nazvana „Re-worn heritage’“ Past creating future i nastala je kao deo naučnog rada ‘’Uloga kulturnog nasledja u sistemu samodržive mode’’.

   

  Cilj projekta Re-worn heritage je otkriti način za stvaranje novog životnog veka tekstilnom otpadu tako da preradom i upotrebom postane pogodan za izradu novog tekstilnog komada koji će imati jednako važnu ulogu u dizajnerskom procesu izrade kao originalni materijali.

  Sa svojom kolekcijom Je suis comme je suis predstavio se i Marko Glavinić.  Inspiracije su mu Preverov junak, Dalijeva senka, Miroova igra boje i oblika. Kolekcija predstavlja umetnikovu interpretaciju željenog.

  Đorđe Baščarević je prezentovao ready-to-wear mini kolekciju muške mode za sezonu jesen/zima.

  Akcenat je na volumenu, figura se gubi u slojevima odeće, osnovne karakteristike udobnost, svedenost u kroju i pomerenost u načinu stilizacije. Za muškarce koji se ne ustručavaju da istaknu osobenost upadljivim komadima, kako u kroju, tako i u dezenu/boji.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Đorđe Tomić, Aleksandar Čelar, Metropolitan Univerzitet

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE