Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mreža upozorava: Investitorima njive pre restitucije

  Mreža za restituciju uputila je otvoreno pismo nadležnim državnim organima u kojem ih je upozorila da je nelegitimno i nezakonito da se državne njive izdaju pre no što se okonča proces restitucije.

  Mreža za restituciju je navela da Komisija za davanje poljoprivrednog zemljišta u dugoročni zakup investitorima nije još javno saopštila kome je od 150 zainteresovanih ulagača dodelila državne njive, iako je to, shodno rokovima koje je propisala Vlada Srbije, trebalo da uradi najkasnije 15. aprila.

  „Apelujemo na članove Komisije da državno zemljište ne daju investitorima na taj način pre okončanja vraćanje imovine u postupcima restitucije jer je to nelegitimno i nezakonito“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da je Mreža za restituciju uputila je dopis svim članovima te komisije ministrima Branislavu Nedimoviću, Goranu Kneževiću, Dušanu Vujoviću te savetnicima Nenadu Kataniću i Draganu Miliću, u kojem ih je pozvala da ne daju saglasnost na investicione planove čiji je suštinski deo davanje zemljišta u dugoročni zakup, jer proces restitucije nije završen.

  „Eventualni ugovori o zakupu zemljišta, na osnovu dobijenih saglasnosti Komisije, pre okončanih postupaka restitucije, predstavljali bi kršenje zakona“, navodi se u dopisu koji je potpisao predsednik Mreže za restituciju Bogdan Veljković.

  Ukazuje se na to da državno poljoprivredno zemljište još nije popisano, te da je Uprava za poljoprivredno zemljište uz lokalne samouprave koje gazduju njivama, „nesavesnim radom omogućila gubitke po budžete Republike, AP Vojvodine i lokalnih samouprava od blizu 200 miliona evra na godišnjem nivou“.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE