Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MPC Properties doprinosi dekarbonizaciji i zdravijem ekosistemu

  MPC Properties je razvio društveno odgovornu strategiju u skladu sa ESG ciljevima (Environmental, Social, Governance) u nameri ostvarivanja dobrobiti šire zajednice u kojoj kompanija posluje.

  Kao jedna od vodećih real estate kompanija u regionu, MPC Properties je značajno doprineo promociji i popularizaciji zelene gradnje tokom poslednjih 10 godina. Potvrda toga su objekti u portfoliju kompanije koji su sertifikovani najznačajnijim svetskim sertifikatima. UŠĆE Shopping Center je jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi, dok je Navigator Business kompleks projektovan i izgrađen u skladu sa prestižnim LEED Gold sertifikatom, a poslovni objekat UŠĆE Tower Two projektovan je i izgrađen u skladu sa BREEAM standardom. Postavljajući dobrobit svojih zakupaca i posetilaca u prvi plan, MPC Properties je takođe prva kompanija u Srbiji koja je sertifikovana najprestižnijim “WELL Health-Safety” sertifikatom za portfolio od osam poslovnih i maloprodajnih objekata, koju dodeljuje Međunarodni institut za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (the International WELL Building Institute (IWBI)).

  Beo shopping centar

  Beo shopping centar

  U sklopu sprovođenja svoje zelene strategije, MPC Properties je razvio i planira dalji razvoj niza projekata. Na krovu UŠĆE Shopping Centera trenutno je postavljena solarna elektrana snage 50kW na površini od 400 m2. Proizvedena energija se trenutno koristi za punjenje električnih vozila postavljenih u garaži UŠĆE SC, a planirana je montaža dodatnih solarnih panela na površini od 1,600 m2 snage 311 kW.

  Ukupna snaga svih solarnih elektrana koje se planiraju na krovovima MPC Properties šoping centara će iznositi 4,300.00 kW, dok bi njihova godišnja proizvodnja električne energije trebalo da bude oko 4,921,355.00kWh.

  Tom snagom moguće je obezbediti električnu enegriju za 900 domaćinstava, a ako uzmemo da je prosek članova po domaćinstvu 2,5 dolazimo do informacije da iz solarnih elektrana na krovovima MPC Properties šoping centara može da se napaja naselje sa 2,250 stanovnika.

  Ušće Two Towers

  Ušće Two Towers

  MPC Properties promoviše alternativne vidove transporta, pa tako podržava korišćenje eko vozila, obezbeđuje vozačima električnih automobila, bicikala i trotineta adekvatne parking stanice sa punjačima, koje korisnicima istih omogućavaju udobnost i potrebnu infrastrukturu, dok sa druge strane promovišu ekološki način života i posredno utiču i na zdravlje posetilaca. U čitavoj MPC Properties mreži poslovnih objekata i šoping centara postoji ukupno 400 parking mesta za bicikle, koji promovišu alternativne načine transporta i njihov doprinos čistom vazduhu i zdravom načinu života. Takođe, MPC objekti broje 46 punjačkih mesta za električne automobile, a UŠĆE Shopping Center je prvi šoping centar na Balkanu sa BIKEEP parking stanicom sa punjačima za električne bicikle i trotinete. Ovakva stanica do kraja godine biće pozicionirana i na drugim šoping centrima u vlasništvu MPC Properties.

  Parking stanica za bicikle ispred Ušća

  Parking stanica za bicikle ispred Ušća

  „Naša misija je da svojim inovativnim i integrisanim pristupom u poslovanju, koji je podržan MPC Properties ekspertizom u izgradnji i upravljanju modernim šoping destinacijama i poslovnim centrima, sprovodimo rešenja koja imaju za cilj da unaprede i poboljšaju kvaliet života ljudi u zajednici koju okupljamo. Pioniri smo na tržištu kada je sprovođenje ESG strategije u real estate industriji u pitanju. Posebnu pažnju u narednom periodu posvetićemo uključivanju naših poslovnih partnera i zaposlenih kroz projekte kompanije u ovu globalno važnu temu. Naša posvećenost dobrobiti zajednice vidi se i kroz brojne sertifikate koje posedujemo, a od kojih bih posebno izdvojio “WELL Health-Safety” sertifikat izdat od strane Međunarodnog instituta za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (IWBI)) za ceo MPC portfolio“, izjavio je Maxence Liagre, CEO kompanije MPC Properties.

  Parking stanica i punjači za električne bicikle i trontinete ispred Ušća

  Parking stanica i punjači za električne bicikle i trontinete ispred Ušća

  Veliku pažnju MPC Properties posvećujuje i reciklaži, pa se tako 312 t kartona i 12 t stakla reciklira svake godine. Takođe, oko 480 m3 organske materije se pretvara u vredno đubrivo koje se dalje koristi na portfoliju, a trenutno je u procesu uvođenje i kompostiranja na lokalciji UŠĆE kompleksa gde je planirana nabavka mašina za kompostiranje hrane za otpad kapaciteta do 274kg/dan.

  Održive zelene krovne bašte u okviru MPC Properties portfolija obezbeđuju zdravo okruženje i savršeno mesto za opuštanje korisnika zgrada, dok paralelno doprinose čistijem vazduhu, podržavaju biodiverzitet i zdraviji ekosistem. Trenutno MPC poseduje zeleni krov na poslovnom centru Navigator Business Center 1, a na krovu UŠĆE Shopping Centera planirana je postavka zelenog krova površine oko 800 m2 sa urbanim povrtnjakom koji će se navodnjavati kišnicom.

  Paralelno sa postavkom zelenih krovova uvedene su i košnice na MPC Properties objektima – ukupno 5 košnica na krovu UŠĆE Shopping Centera, 7 košnica na krovovima poslovnih objekata u MPC Properties porftoliju

  (UŠĆE Tower One, UŠĆE Tower Two i Navigator Business kompeks), kao i 5 hotela za pčele na krovu BEO Shopping Centera. Pčele su jedan od najvitalnijih članova našeg ekosistema, odgovorne za oprašivanje biljaka koje čine značajan deo zaliha hrane i pomažu u kontroli erozije, obezbeđuju stanište životinja i povećavaju kiseonik uz istovremeno ublažavanje ugljen-dioksida.

  Košnice na krovu Ušća

  Košnice na krovu Ušća

  Pored posvećenosti zelenim projektima, MPC Properties je fokusiran i na stvaranje destinacija koje pružaju jedinstveno iskustvo svojim korisnicima. Velika pažnja je posvećena na izgradnju snažne zajednice okupljene oko šoping centara i poslovnih zgrada kompanije, kroz različite društveno odgovorne inicijative i marketinške aktivnosti, koje promovišu inkluziju, negovanje različitosti, promociju programa lojalnosti i brigu prema okupljenoj zajednici.

  Više informacija o seobuhvatnoj ESG strategiji možete pogledati na sajtu: mpcproperties.rs

  Izvor: BIZLife

  Foto: MPC properties

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE