Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Može li srpska privreda u 2018. da „naraste“ do četiri posto?

  Privreda Srbije mogla bi u 2018. godini da ostvari rast od oko četiri odsto, prognoza je autora 50. broja „Kvartalnog monitora”.

  Autori ovog izdanja Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Fonda za razvoj ekonomskenauke (FREN) dogodine očekuju stabilnost cena, blagi rast zaposlenosti, realni rast zarada od tri do četiri odsto i spoljni deficit kao ove godine ili nešto veći. Ocena je da je u 2017. ostvaren značajan napredak ka uspostavljanju makroekonomske stabilnosti, ali je rast BDP-a skroman, jer je dvostruko niži od prosečnog u zemljama centralne i istočne Evrope, dok su znatnije reforme izostale.

  Makroekonomska stabilnost je još krhka, jer su spoljni i javni dugovi i dalje visoki, a jačanje dinara utiče na ponovni rast spoljnog deficita upozorio je Milojko Arsić, urednik „Kvartalnog monitora”. Arsić smatra da se polovina zaostajanja u privrednom rastu za regionalnim prosekom može objasniti lošim vremenskim prilikama, dok je polovina posledica osnovnih slabosti privrednog sistema i propusta u sprovođenju fiskalne politike, kao što je nesposobnost vlade da realizuje planirane investicije i pokrene nove.

  On je ukazao da je ovogodišnji „razočaravajući” rast privrede potvrdio da je makroekonomska stabilnost neophodna, ali da nije dovoljna za znatno veće i dugoročno održivo povećanje BDP-a.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE