Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Može li MINIMALAC da napuni MINIMALNU korpu?

  Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Sindikat UGS „Nezavisnost“ i Unija poslodavaca ne odstupaju od svojih zahteva o načinu i iznosu povećanja minimalne mesečne zarade za 2022. godinu, ali ocenjuju da će, kao i prošle godine, konačnu reč dati Vlada Srbije, odnosno predsednik Aleksandar Vučić.

  Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je za Betu da su moguće tri varijante povećanja minimalca.

  „Prva je da se minimalna cena rada, koja sada iznosi oko 32.000 dinara, izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe od 39.000 dinara. Druga moguća varijanta je ona koju je predložio Vučić – da minimalac iznosi oko 35.000 dinara i verovatno će tako i biti“, rekao je Mihajlović.

  SSSS će, kako je najavio, predložiti i treće: da se minimalac poveća tako da se približi medijalnoj (prosečnoj) plati od oko 43.000 dinara.

  Pregovori o minimalnoj zaradi u Socijalno-ekonomskom savetu trebalo bi da počnu sredinom avgusta.

  Mihajlović je rekao da bi najrealnija varijanta bila da se minimalna zarada izjednači s vrednošću „minimalne potrošačke korpe“ od 39.000 dinara. U tom slučaju bi trebalo povećati ostale plate, kao i penzije, da ne bi došlo do „kompresije“, odnosno izjednačavanja većine zarada.

  On je rekao da je neprihvatljivo da se udovolji zahtevu poslodavaca koji povećanje minimalca uslovljavaju povećanjem osnovice na koju se ne bi plaćali doprinosi, i ukazao da bi se na taj način praznio zdravstveni fond.

  Savetnik za ekonomiju u UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić rekao je da taj sindikat neće odustati od zahteva da se minimalac izjednači s „minimalnom potrošačkom korpom“ od 39.000 dinara.

  „Ukoliko ne prihvate naš stav nećemo se složiti sa drugačijim i tada će, na žalost, Vlada Srbije, kao i prošle godine, doneti konačnu odluku jer joj to dozvoljava Zakon o radu“, rekao je Ristić.

  Poslodavci čekaju anketu privrednika

  Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je da to udruženje čeka kraj ankete privrednika o tome šta predlažu, ali da su u opticaju dve varijante predloga.

  Jedna od mogućih varijanti je da se podigne minimalna zarada za deset odsto, na 35.000 dinara, i da se izjednači sa neoporezivim iznosom, a druga je da se neoporeziva osnovica sa sadašnjih 18.300 dinara podigne na 26.000 dinara.

  „Nijedna firma nije povećala prihode za deset odsto koliko bi, po predlogu Vučića, trebalo da se podigne minimalac za narednu godinu, pa bi bilo realno da se poslodavcima pomogne i neoporeziva osnovica podigne na 26.000 dinara“, rekao je Drobnjaković.

  Drobnjaković je ocenio da je vreme da se menja poreski sistem i da se s proporcionalnog pređe na progresivni način oporezivanja prihoda.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE