Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moldavija uvela VANREDNO STANJE zbog krize sa gasom

  Moldavija je uvela danas vanredno stanje koje će joj omogućiti da obezbedi rezerve gasa posle odluke njenog ruskog snabdevača o podizanju cena, u kontekstu krize tog resursa u Evropi.

  „Suočavamo se sa kritičnom situacijom“, rekla je moldavska premijerka Natalija Gavrilita u obraćanju parlamentu, koji je izglasao tu vanrednu odluku.

  Siromašna zemlja od 2,6 miliona stanovnika Moldavija dobija gas od Rusije preko rusko-moldavske firme Moldovagas, formirane sa ruskim gitantom Gaspromom.

  Vanredno stanje će dozvoliti Moldaviji da nabavlja gas iz drugih evropskih zemalja izbegavajući birokratske procedure.

  Gasprom je u oktobru podigao svoje cene gasa za Moldaviju sa 550 dolara na 790 dolara za 1.000 kubnih metara, u vreme kada se Evropa suočava sa krizom gasa kao rezultat između ostalog jačanja ekonomske aktivnosti posle pandemije, slabih zaliha i dolaska zime.

  Prošlog meseca Gasprom i Moldovagas su se dogovorili da produže ugovor do 31. oktobra.

  Međutim, prema premijerki Gavriliti, članici proevropske vlade, dve firme ne drže reč i ne isporučuju dogovorene količine gasa.

  Pregovori su komplikovani i zato što gas koji ide u Moldaviju prelazi preko Pridnestrovlja, separatističke proruske teritorije koja se odvojila od Moldavije 30 godina posle rata.

  Prema premijerki, Kišinjev i Gasprom i dalje vode pregovore o rešenju krize ali je rekla da ne veruje u njihov uspeh. Zbog toga je, po njoj, potrebno odmah delovati da ne bi zemlja ostala bez gasa.

  Evropske zemlje optužile su Moskvu da pogoršava krizu odbijanjem da isporuči dodatne količine gasa, optužba koju Rusija odbacuje.

  Kada je reč o Moldaviji, kritičari Kremlja tvrde da je Moskva podigla tarife da bi kaznila Kišinjev posle izbora proevropske predsednice Maje Sandu 2020..

  Moldavija, bivša sovjetska republika, podeljena je od nezavisnosti 1991. između pristalica približavanja s Moskvom i onih koji žele pridruživanje Evropskoj uniji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE