Molba računovođa Ministarstvu: Pomerite rok za završne izveštaje na 31. mart

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Molba računovođa Ministarstvu: Pomerite rok za završne izveštaje na 31. mart

  Računovodstvena komora Srbije zatražila je od Ministarstva finansija da zbog poteškoća u softverskoj i hardverskoj podršci, odnosno problema u funkcionisanju aplikacije APR putem koje se dostavljaju podaci za Statističke izveštaje, produži rok za dostavljanja tih zveštaja za 2020. godinu, sa 28. februara na 31. mart ove godine.

  U molbi upućenoj resornom ministru podsećaju da je upravo Računovodstvena komora Srbije inicirala da se pređe na zakonom dozvoljeno, dostavljanje godišnjih Finansijskih izveštaja, samo jednom u godini i to do 31. marta, i da je taj predlog juvažen i usvojena odredba u Zakonu o računovodstvu sa odloženom primenom.

  To znači da će za dostavljanje finansijskih izveštaja za 2021.godinu rok biti 31. mart 2022.godine.

  Razlozi zbog kojih su to zatražili da se i ove godine to pomeri su što kako navode, već dugi niz godina pristup aplikaciji za dostavljanje finansijskih izveštaja u APR moguć tek od 20. januara, a ne od 1. januara kako bi trebalo.

  Takođe od 2019. godine povećan je broj preduzetnika za više od 70.000 koji po zakonu vode dvojno knjigovodstvo i dostavljaju u APR finansijske izveštaje, što je opteretilo softver.

  Dodaju da „očito APR nema ni adekvatnu hardverski podršku“ i da prilikom unosa podataka veoma često traje prekid rada zbog greške koja se javlja, usled tehničkih problema u funkcionisanju aplikacije.

  Takođe kod unosa podataka, zbog nabrojanih problem, u aplikaciji se brišu već uneti podaci, i značajno se otežava i produžava rad kod unosa Statističkog izveštaja za jedno pravno lice, unosi se pravna nesigurnost u radu i dodatno opterećuje već preopterećena računovodstvena profesija, dodaju računovođe.

  „Računovođe svake godine imaju iste, strašne, probleme u komuniciji sa APR-om gde nemaju adekvatnu podršku od APR-a ali imaju i problem kada istovremeno na računaru koriste više različitih digitalnih sertifikata koji koriste različite klijentske softvere, koje im je omogućio Pravilnik Ministarstva za trgovinu“, navodi se u dopisu Udruženja Računovodstvena komora Srbije.

  Nadaju se da će ministarstvo uvažiti njihove molbe i da će naredna godina značiti adekvatnu softversku i hardversku podršku, aplikacije putem koje se dostavljaju finansijski izveštaji.

  Agencija za privredne registre počela je od 20. januara da prima i obrađuje statističke izveštaje za prošlu godinu, koji se podnose zajedno sa redovnim godišnjim izveštajima, a privredna društva i preduzetnici koji vode knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva imaju obavezu da ih podnesu do 1. marta.

  Očekuje da izveštaje dostavi oko 270.000 privrednih društava i preduzetnika, a prema podacima s početka ove nedelje, to je do sada uradilo oko 33.000 njih, odnosno tek svaki osmi.

  Iz APR su apelovali na sve koji imaju tu obavezu da je ispune što pre, kako se ne bi desilo da ogroman broj zahteva za prijem finansijskih izveštaja stigne poslednjeg dana.

  Izveštaji se podnose isključivo u elektronskoj formi, i  moraju biti potpisani kvalifikovanim sertifikatom zastupnika tog privrednog društva ili preduzetnika.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE